Ungaria a înregistrat o creștere serviciului datoriei în primele trei trimestre ale anului precedent. Această creștere a pus Ungaria pe un curs care ar putea să o propulseze înaintea Italiei și să o poziționeze la cel mai înalt nivel al dobânzilor din Uniunea Europeană pentru 2023, conform Bloomberg.
În perioada ianuarie-septembrie 2023, plățile cu dobânzi au crescut la 2.500 miliarde de forinți (7,1 miliarde de dolari), o creștere de două ori față de aceeași perioadă a anului 2022, așa cum a raportat Institutul Național de Statistică din Ungaria.
Ungaria are cele mai mari dobânzi din UE
Banca Națională a Ungariei a estimat luna trecută că costurile totale cu serviciul datoriei pentru anul 2023 au crescut la 4,3% din Produsul Intern Brut. Se preconizează că acestea vor scădea doar la 4,2% din PIB în 2024, cel mai ridicat nivel din UE.
Ungaria a devenit una dintre primele economii emergente care a emis obligațiuni denominate în dolari în 2024 pentru a-și acoperi necesarul de finanțare.
Țara a crescut împrumuturile anul trecut pentru a compensa lipsa fondurilor europene, care au fost suspendate din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul privind statul de drept.
Ungaria crește emisiunile de obligațiuni
Având în vedere incertitudinea fondurilor europene, Ungaria a decis să crească emisiunile de obligațiuni în forinți anul trecut, oferind o primă atractivă pentru investitorii de retail. Acest lucru este deosebit de relevant, având în vedere că inflația medie a fost de aproape 18% anul trecut.
Deși aceste plăți mai mari cu dobânzi reprezintă o povară pentru guvern, ele vor genera venituri mai mari din dobânzi pentru cetățenii ungari.
Acest lucru va stimula o revenire a consumului intern după recesiunea din 2023, așa cum a subliniat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-un editorial publicat miercuri pe portalul de știri Index.
Ce va face guvernul condus de Viktor Orban?
Necesitățile de finanțare ale Ungariei au crescut și ele.
Conform unei surse citate de Bloomberg, Ungaria va emite miercuri obligațiuni în dolari cu o maturitate de 12 ani.
Luna trecută, directorul Agenției pentru Gestionarea Datoriei, Zoltan Kurali, a anunțat că Ungaria intenționează să vândă obligațiuni în valută de până la două miliarde de dolari în primul trimestru din 2024, pe lângă obligațiuni verzi în valoare de aproape un miliard de euro, potrivit Știripesurse.