Ungaria a dat lovitura în „inima” Ardealului. Una dintre bijuteriile Transilvaniei a fost cumpărată de Ungaria, prin intermediul unei fundații de stat.
Clădirea care a găzduit Hotelul Melody din centrul municipiului Cluj a fost cumpărată de Ungaria, prin intermediul fundației Sapienția, scrie Ziarul Făclia.
CITEȘTE ȘI UDMR ține PSD în șah. Când decide dacă votează moțiunea
Monumentul istoric va găzdui Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, instituție deținută de Fundația maghiară Sapienția.
În acest caz, statul român avea drept de preemțiune, în contextul în care este vorba despre un monument istoric. Cu toate acestea, nici Primăria Cluj-Napoca, nici Consiliul Județean Cluj nu au acceptat să plătească prețul cerut de proprietar - 5,6 milioane de euro, scrie sursa citată.
CITEȘTE ȘI Ce scenarii are Guvernul pentru salvarea combinatului de care depinde un întreg oraș
Având în vedere refuzul autorităților locale, moștenitorii fostului proprietar Marius Trif au decis să vândă clădirea Fundației Sapienția, asociație finanțată de statul maghiar.
Fundația Sapienția a mai cumpărat clădiri în Cluj
În anul 2002, o altă clădire a fost cumpărată de Fundația Sapienția în Cluj-Napoca pentru universitatea cu același nume. Obiectul tranzației a fost fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin, în care ar fi locuit principele Transilvaniei, Ştefan Bocskai.
La momentul respectiv, Fundația Sapienția a plătit aproximativ un de un milion de dolari omului de afaceri Paszkany Zoltan.
Inițial clădirea a fost cumparată de Paszkany de la PriceWaterhouseCoopers – cu 275.000 de dolari, la o licitație unde doi oameni de afaceri din Cluj-Napoca, care cunoșteau la perfecție mersul pieței imobiliare, au refuzat să liciteze peste un sfert de milion de dolari, considerând ca imobilul nu merită mai mult.
După ce a devenit proprietarul imobilului, Fundația Sapienția a mai învestit în consolidare și reparații suma de 760.000 de dolari.