Unelte de nelipsit din gospodărie

O grădină ca-n poveşti se poate ţine doar dacă ai şi aparatele necesare întreţinerii acesteia.

Dacă vei întreţine spa- ţiul verde din curtea interioară a casei tale, vei putea obţine un peisaj de invidiat. Pentru a reuşi acest lucru, spun designerii de exterioare, dar şi specialiştii firmelor care comercializează unelte de grădină- rit, trebuie să achiziţionezi o gamă largă de produse de profil. „Trebuie să ai de toate - de la cele mai simple unelte până la cele mai sofisticate echipamente automatizate“, consideră Valentina Marinescu, directorul adjunct al companiei Madex International, importatoare şi distribuitoare de unelte, scule şi echipamente de grădină.

Maşina de tuns gazonul este obligatorie

Experţii Stihl România, firmă care importă şi comercializează produse destinate îngrijirii gră- dinii şi spaţiilor verzi, spun că, dacă vrei ca munca în curte să fie cât mai plăcută şi mai uşoară, ar trebui să-ţi cumperi unelte cu motor electric sau pe benzină. „În niciun caz nu trebuie să-ţi lipsească din grădină clasicele scule precum săpăliga, grebla, lopata şi maşina de tuns gazonul“, adaugă Andreea Blănescu, specialistul companiei Bricostore.

Pentru grădini cu iarbă sălbatică, precum şi pentru păşuni şi livezi, vei avea sigur nevoie, spun experţii de la Stihl, de o motocoasă. „Modelul potrivit se alege în funcţie de dimensiunile şi gradul de denivelare al solului, de tipul de vegetaţie şi de rezistenţa acesteia“, spune Silviu Zaharia, repreprezentantul tehnic al Stihl.

Gardul viu se întreţine cu foarfecele

Pentru tăierea ramurilor de pe trunchiurile copacilor şi pentru curăţarea tufelor se pot utiliza aparate speciale, numite emondoare de înălţime. „Acestea permit o acţionare comodă şi sigură, de la sol“, explică Silviu Zaharia.

„Întreţinerea arborilor şi tufelor se mai poate face şi cu ajutorul unor fierăstraie, pulverizatoare şi al unor foarfece pentru gard viu, arbuşti, viţă-de-vie“, afirmă Valentina Marinescu.

Suflantă pentru frunze uscate

Murdăria de pe mobilierul de grădină sau de pe ghivecele plantelor de exterior, pardoseala garajului, terasă sau de pe căile de acces o poţi curăţa cu utilaje cu presiune cu apă rece şi aspiratoare.

Iar frunzele uscate de pe gazon sau de pe alei, mai spune Silviu Zaharia, le poţi îndepărta cu ajutorul unui suflante.