Unde va fi amplasată noua centrală nucleară

Deşi autorităţile se feresc să divulge amplasamentul, primarul Petru Satmari susţine că noua construcţie va fi ridicată în comuna Ileanda, din Sălaj.

Cea de-a doua centrală nucleară din România, despre construcţia căreia autorităţile vorbesc din 2007, ar putea fi construită între satele Negreni şi Răstoci, aflate în nordul judeţului Sălaj. Informaţia a fost confirmată de primarul comunei Ileanda, pe a cărei rază administrativă se află cele două sate.

„Mi-a spus că Ileanda a fost aleasă ca amplasament”

În timp ce oficialii din Ministerul Economiei se rezumă să spună că noua centrală va fi amplasată „în Transilvania”, Petru Satmari, primarul comunei Ileanda, susţine că aceasta va fi construită pe raza comunei sale.

„Anul trecut, oamenii au început să se agite şi se tot povestea că o să construiască centrala nucleară în zonă şi exista un sentiment de nesiguranţă. Atunci am sunat la Ministerul Economiei, m-am prezentat şi am vorbit cu un secretar de stat, care mi-a spus că Ileanda a fost aleasă ca amplasament pentru construcţia centralei nucleare”, ne-a declarat Petru Satmari.

Primarul spune că, potrivit informaţiilor sale, râul Someş va fi blocat cu un baraj la Răstoci, iar de aici va fi construit un canal până la centrala nucleară. „Va fi un canal din beton care va duce apa la Negreni, la centrala nucleară, iar de acolo, după ce va răci reactoarele, apa va fi redirijată în Someş. Practic, va fi construită o buclă a Someşului”, explică primarul Satmari.

În satele Negreni şi Răstoci, situate la aproximativ 40 de kilometri de oraşul Dej, judeţul Cluj, Someşul Mic se uneşte cu Someşul Mare. Barajul viitoarei centrale ar urma să fie construit în dreptul satului Răstoci (unde locuiesc în jur de 500 de persoane - n.r.). Albia râului este aici mai îngustă, iar malurile sunt stâncoase.

Uzina, la Negreni

Uzina propriu-zisă ar urma să fie construită în satul Negreni, locuit de aproximativ 100 de oameni.

„Barajul care se va construi în zonă nu e unul de acumulare, cum sunt cele de la hidrocentrale. Se va construi un baraj mai mic pentru a se putea asigura un flux constant de apă. E obligatoriu să ai tot timpul apă, dacă nu, trebuie să opreşti centrala. Locuitorii nu au de ce să se teamă de construcţia unei astfel de centrale. Dacă au temeri, se pot uita la Cernavodă, unde centrala se află la câţiva kilometri de oraş“, spune inginerul Nicolae Ruja, pro fesor la Facultatea de Energetică, Universitatea Teh nică Cluj.

Oamenii din comuna Ileanda se tem de radiaţii

Localnicii din Negreni şi Răstoci se tem de radiaţiile nucleare şi de faptul că lacul de acumulare le-ar putea inunda terenurile şi casele.

Vasile Măstăcean a lucrat toată viaţa la CFR, iar gândul că va fi vecin cu o centrală nucleară îl îngrozeşte. „Nu pot fi de acord cu centrala de curent, că mă gândesc că poate or fi radiaţii. Or inunda toată valea asta şi s-ar distruge satele”, spune bărbatul, care locuieşte în satul Răstoci, în apropiere de râul Someş.

Dacă cei din Răstoci îşi fac probleme, oamenii din satul Negreni, unde ar urma să se construiască centrala propriu-zisă, sunt şi mai îngrijoraţi. „Ar termina oamenii dacă s-ar face ceva aici. Au fost anul trecut ceva specialişti prin zonă, dar nu ştiu ce au făcut. În sat sunt în jur de 33 de case, care ar trebui demolate şi mutate în altă parte”, spune reprezentantul comunităţii din sat, Vasile Vecean (76 de ani).

Un sat abandonat

În Negreni, una din trei case e abandonată, iar mutarea locuitorilor în altă zonă s-ar face foarte uşor. „În satul nostru oamenii au murit, iar copiii lor au abandonat casele şi de aceea sunt atâtea părăsite”, adaugă Vecean.

Alţi localnici speră că astfel vor fi create locuri de muncă, în zonă ocupaţia de bază fiind agricultura. „Ştiu că trebuie multă specializare, dar mă gândesc că oameni de serviciu sau paznici om putea fi angajaţi. Nu ştiu dacă au fost să facă prospecţiuni, dar ştiu că se vorbeşte prin sat că se face un canal prin spate la Someş. Să se facă centrala nucleară, dar să fie şi locuri de muncă pentru tineri”, afirmă Onoria Pop, o femeie care locuieşte în Negreni.

ISTORIC

Zona Ileanda, studiată şi de comunişti

Inginerul Nicolae Ruja, profesor asociat la Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Tehnice Cluj, spune că debitul râului Someş poate face faţă cerinţelor ridicate de construirea unei centrale nucleare. El ne-a declarat că zona Ileanda a mai fost vizată pentru construirea unei centrale nucleare în timpul regimului comunist.

Ruja a făcut parte din primul lot de ingineri români, selectaţi în 1969, pentru a lucra la prima centrală nucleară, pe care însă regimul comunist nu a mai construit-o.

„La momentul în care am fost selectaţi, zona Ileanda a fost, de asemenea, vizată pentru construirea centralei, alături de Cernavodă. S-a ales Cernavodă pentru că era nevoie de multă energie pentru combinatul de la Galaţi”, conchide Nicolae Ruja.

OFICIAL

Va avea o capacitate de 1.000 de megawaţi Reprezentanţii Ministerului Economiei refuză să ofere informaţii despre amplasamentul viitoarei centrale nucleare. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat doar că există un prestudiu de amplasament. „Va fi în Transilvania, dar zona exactă nu a fost stabilită. Avem un prestudiu de amplasament, dar sunt aspecte diferite de la un loc la altul”, a declarat Adriean Videanu.

Noua facilitate nucelară ar trebui construită până în anul 2030, cu 10 ani mai mult decât primul termen avansat de autorităţi. Potrivit oficialilor din minister, noua centrală nucleară ar urma să aibă o capacitate de 1.000 de megawaţi. Până în prezent, Ministerul Economiei a evaluat aproximativ 75 de posibile amplasamente pentru centrală.