Unde mergi prima dată când ai gripă. La farmacie sau la medicul de familie?

Farmaciștii spun că și ei au dreptul să recomande medicamente împotriva gripei.

Evenimentul zilei” a publicat, recent, un reportaj despre modul în care farmaciile din București îi tratează pe clienții cu simptome ale gripei sezoniere. Reporterul a mers în mai multe farmacii, unde a declarat că are simptomele gripei. La toate cele cinci farmacii, „bolnavul” a primit tratamente diferite, cu siropuri și antitermice, însă niciun farmacist nu l-a îndemnat să meargă la medic. Farmaciștii se apără și spun că prin calitatea lor profesională au procedat corect și au avut tot dreptul să recomande acele medicamente.

„Nici una din recomandările făcute de colegii mei nu este greșită. Toate sunt combinații de substanțe active care se utilizează în tratamentul răcelii și gripei, toate sunt medicamente OTC (n.r. - medicamentele eliberate fără rețetă ) (…) OTC-urile pot fi recomandate pacientului de către farmacist, care are pregătirea necesară pentru aceasta, fară să fie nevoie ca pacientul să consulte într-o primă fază un medic. Sunt convinsă că pe lângă prezentarea modului corect de administrare a medicamentelor recomandate, oricare dintre colegii mei ar fi îndrumat autorul către medic, în situația în care după 2-3 zile de tratament simptomele nu se ameliorează. De asemenea, aș dori să subliniez că farmaciștii sunt profesioniștii din sănătate care sunt cei mai accesibili pacientului. După cum știți, consultația la medicul de familie se face în urma unei programări, ceea ce de multe ori presupune 2-3 zile de întârziere. (…) Cum ar fi dacă la ușa medicului de familie sau la camera de gardă a spitalelor s-ar prezenta, încă de la primele simptome, toți pacienții cu răceli sau viroze ușoare? Vă asigur că fiecare dintre noi își cunoaște locul și rolul în cadrul sistemului de sănătate și că nu ezităm să îndrumăm pacientul către medic, atunci când este necesar”, susține Cristina Niculescu, farmacistă.

Doctorii îi contrazic pe farmaciști

„În primul rând, nu sunt de acord cu teoria că la medicul de familie se aglomerează dacă vin toți pacienții cu răceli. Este foarte adevărat că se fac cozi , dar asta este situația și nu o putem evita, mai ales în această perioadă când ne confruntăm cu o epidemie de gripă. Nu sunt rele medicamentele pe care le-ați primit de la farmaciști, însă, sub nicio formă nu recomand unui bolnav cu gripă sau răceală să meargă prima dată la farmacie. Este obligatoriu ca un pacient răcit să fie văzut de specialist. Dacă se confruntă cu o infecție bacteriană, pacientului îi trebuie antibiotic, pe care doar medicul îl poate prescrie și recomanda”, ne-a explicat dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și coordonatorul grupului de vaccinologie în cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Specialistul mai spune că medicii trebuie să monitorizeze pacienții.

„Doar medicul poate aprecia, prin consult de specialitate, care este starea bolnavului și dacă boala se poate agrava, ținându-se cont și de alte afecțiuni pe care pacientul le poate avea. Pentru a se evita această situație, cel mai indicat este ca românii să se vaccineze, și atunci nu mai fac gripă”, ne-a mai declarat dr. Dumitra Gindrovel.