Unde lucrează românii care iau primă de Crăciun de 1.000 lei

Deşi au avut un an mai bun decât în 2010, majoritatea companiilor oferă în acest an bonusuri egale cu cele de anul trecut. În cazul companiilor de stat, acestea sunt aproape inexistente.

Chiar dacă e criză, companiile private încearcă să-şi stimuleze angajaţii. Iar în unele domenii, precum băncile, primele de Crăciun sunt destul de consistente, ajungând chiar şi până la 1.000 lei.

"Valoarea primelor oferite pentru Sărbătorile de Iarnă este similară cu cea calculată pentru anul 2010 şi variază între 50 şi 150 euro per angajat. În cazul cadourilor sau al tichetelor cadou, valoarea cea mai frecvent menţionată este cea deductibilă din punct de vedere fiscal", a afirmat Nicoleta Dumitru, senior consultant la PwC România.

Cât primesc angajaţii Dacia

Companiile petroliere sunt, în mod tradiţional, mai darnice cu angajaţii. Astfel, Lukoil România, deşi va înregistra pierderi de milioane de dolari în acest an, va acorda salariaţilor drept primă de Crăciun încă un salariu lunar. Dacia va oferi şi în acest an angajaţilor prime de Sărbători consistente, deşi vânzările la 11 luni erau cu aproape 18% mai slabe decât cele de anul trecut. Dacă în 2010 prima a fost de circa 600 de lei, anul acesta este de circa 680 lei net, potrivit unor surse din interiorul companiei.

După un an bun, Ioan Niculae, cotat în Top 300 Capital cu o avere de 1,6 miliarde euro, le oferă angajaţilor din Interagro aceleaşi prime ca anul trecut. "Le vom oferi celor 9.800 de angajaţi din toate companiile produse în valoare de 500 de lei pentru fiecare. Am acordat şi al 13-lea salariu în decembrie, iar în ultimele trei luni am mărit salariile cu procente cuprinse între 12% şi 18%, în funcţie de performanţe", ne-a declarat Niculae.

Statul român nu este prea darnic la capitolul bonusuri de Crăciun. La Ministerul Economiei, de exemplu, nu s-au mai dat prime de Crăciun de ani de zile, potrivit unor surse din interiorul instituţiei.

În general, bugetarii nu primesc nici în acest an prime de Sărbători, pe fondul măsurilor de austeritate luate de guvern încă din vara anului trecut.

Prime minime de 50 euro pentru românii din afară

Şi românii din străinătate primesc, de obicei, prime de Crăciun. "Românii care lucrează în sânul familiilor (bone, femei în casă, grădinari, reparatori, îngrijire bătrâni) primesc, de regulă, prime în bani care pornesc de la 50 de euro şi pot ajunge până la 25% din salariul lunar, de multe ori cadouri şi câteva zile libere în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou", potrivit Soniei Dan, coordonator PR la Tjobs.

BONUSURI

Cum şi-au răsplătit băncile angajaţii

Unele dintre companiile din domeniul financiar le-au dat salariaţilor prime de Sărbători, în timp ce altele au renunţat la aceste stimulente. "Băncile care au oferit prime au acordat, în medie, circa un salariu de încadrare fiecărui angajat, respectiv 900 - 1.000 de lei", a declarat, pentru EVZ, un lider sindical. Alte companii din domeniul financiar, cum ar fi asigurătorul Groupama, au oferit angajaţilor câte circa 500 de lei.

Unele instituţii de credit au preferat, însă, să includă primele de Crăciun în bonusul anual pe care îl acordă angajaţilor în prima parte a anului următor. Două dintre acestea sunt UniCredit şi Raiffeisen. În acea perioadă, angajaţii bancari primesc un bonus fomat dintr-o parte fixă şi din una variabilă, stabilită în funcţie de performanţa din anul anterior. Există, însă, şi bănci care oferă doar una din componentele bonusului. Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), spune că 2012 ar putea fi unul dintre cei mai dificili ani pentru sectorul bancar. Astfel, dacă în 2011 s-au acordat prime în unele instituţii financiare pe baza acordurilor încheiate între patronate şi sindicate în 2010, în 2012 este posibil ca acestea să dispară. Negocierile patronate - sindicate pentru anul viitor vor avea loc la începutul lui 2012, a precizat reprezentantul sindical.

La finele lui octombrie 2011, ultima lună din acest an pentru care Institutul Naţional de Statistică a publicat datele referitoare la salariul mediu net, salariaţii din domeniul intermedieri financiare, cu excepţia celor care lucrează în domeniul pensiilor şi asigurărilor, au câştigat 3.493 de lei net, în creştere cu peste 6% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului 2010.

Cei care lucrează în domeniul asigurărilor, reasigurărilor şi fondurilor de pensii au înregistrat un câştig salarial mediu net de 2.871 de lei, în creştere cu peste 9% faţă de aceeaşi lună a lui 2010. (Raluca Florescu)