Unde îţi duci copilul la medic: la spitale de stat sau la privat

Clinicile private au încă o paletă restrânsă de servicii pentru copii, operaţiile fiind un punct slab. Spitalele de stat sunt aglomerate, dar oferă servicii gratuite şi mult mai complexe.

O consultaţie în clinicile private costă în jur de 100 de lei, la stat sunt teoretic gratuite. Timpul alocat micuţilor e mai mare în privat, iar grija faţă de partea emoţională poate fi mai mare, însă în cazurile complexe medicii pot fi depăşiţi de situaţie.

La stat, în schimb, e aglomerat, însă calificarea medicilor şi dotările permit inter venţii complexe.

În continuare vă detaliem câteva oferte cu preţurile aferente serviciilor asigurate:

Medicover: tratarea asmului şi a problemelor de somn

Spitale în adevăratul sens al cuvântului nu există încă în sistemul privat, ci doar clinici mai mari sau mai mici. De exemplu, Medicover are clinici specializate de pediatrie în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, unde o consultaţie costă între 110 şi 130 de lei.

Dintre investigaţiile mai importante oferite:

  • urmărirea astmului bronşic, prin determinarea nivelului de oxid nitric din aerul expirat al copilului,
  • screening oftalmologic pentru copiii care nu vorbesc (50 lei) şi
  • screening auditiv (260 lei- în două etape de investigaţie), la copiii mai mici de un an.

"Folosind testarea prin otoemisiuni acustice medicul specialist va vedea cât de bine răspunde urechea bebeluşului la stimulii sonori. Procedura este simplă şi nedureroasă: în conductul auditiv extern se plasează o sondă mică din cauciuc, aparatul de testare emite mici sunete de scurtă durată, iar o parte importantă a urechii interne răspunde stimulilor sonori prin ecouri ce sunt înregistrate de aparat", explică Mihaela Oros, şefa clinicii de pediatrie.

Tot în clinica de pediatrie Medicover se fac şi consultaţii de somnologie, de ortopedie (costă 105 lei), de psihiatrie sau logopedie (100 de lei).

Medlife: primul spital privat de pediatrie de la 1 iunie

Medlife are acum opt clinici cu secţii de pediatrie: Bucureşti (Griviţa, Băneasa, Unirii, Favorit, Titan), Timişoara, Braşov (MedLife PDR Braşov) şi Arad (MedLife Genesys), unde o consultaţie pediatrică nu depăşeşte 100 de lei.

În plus, servicii de pediatrie sunt oferite şi în alte oraşe prin intermediul celor 135 de clinici partenere.

"La nivel de clinici - acoperim specialităţi multiple de pediatrie- ORL, oftalmologie, neurologie, dermatologie, gimnastică acvatică. La nivel de spital - am fost prezenţi până acum prin intermediul unei secţii dedicate de pediatrie în cadrul spitalului Life Memorial Hospital - deschisă din 2007 - unde în afară de rezerve am efectuat şi deverse intervenţii chirurgicale", spun reprezentanţii Medlife, care anunţă că de la 1 iunie deschid primul spital privat de pediatrie unde se vor face operaţii şi investigaţii imagistice.

Sanador: urgenţă non-stop

Spitalul Sanador are şi el o secţie destinată copiilor unde se fac consultaţii în toate specialităţile (oftalmologie, ORL, neuro-psihiatrie, ortopedie, chirurgie, cardiologie, psihologie, endocrinologie, nefrologie, ecografie, tomografie computerizată, rezonanţă magnetică), analize de laborator.

Costul unei consultaţii e 100 de lei la un medic primar, 90 lei la specialist şi 150 lei la profesor. În plus, spitalul asigură asistenţă de urgenţă 24 de ore din 24 prin ambulanţele proprii.

Europe Eye: operaţii complexe

Spitalul "Europe Eye" e cel mai nou deschis în România, unde există două cabinete pentru consult pediatric oftalmologic cu loc de joacă pentru copii.

Spitalul oferă servicii oftalmologice pediarice complete, inclusiv operaţii. O consultaţie la un medic primar costă 120 lei, la medic specialist 100 lei, iar la profesor 150 de lei.

DE TOP

Trei spitale performante din sistemul public

Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti tratează anual 50.000 de copii din toată ţara. Recent, s-a finalizat renovarea totală a spitalului, iar în curând aici va funcţiona prima secţie de chirurgie cardiovasculară dintr-un spital de copii. Acoperă toate specialităţile medicale, având inclusiv secţie de neurochirurgie.

Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti oferă anual peste 200.000 de consultaţii, internează aproximativ 30.000 de copii, iar 60% din cazuri sunt urgenţe medico-chirurgicale. Spitalul are secţie de arsuri şi chirurgie plastică, de ortopedie, chirurgie, toxicologie, laborator unde se pot face inclusiv anumite testări genetice. Unitatea medicală are şi ambulatoriu, unde pacienţii sunt trataţi gratuit cu trimitere de la medicul de familie.

La Timişoara, Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" este cel mai cunoscut în zonă. Are o capacitate de 500 de paturi, iar pacienţii lui provin cu precădere din Timiş, Arad, Caraş- Severin, Hunedoara şi Mehedinţi. Cele mai căutate sunt laboratorul de genetică medicală, dar şi departamentele de toxicologie şi de transplant medular. Spitalul timişorean oferă toată gama de chirurgie pediatrică, cu excepţia neurochirurgiei, dar şi dializă. Există, de asemenea, departamente de cardiologie, imunologie, hematologie, oncologie, nefrologie, gastroenterologie.