UNDE greşesc românii când cer viză pentru SUA

UNDE greşesc românii când cer viză pentru SUA

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, atrage atenţia că principala greşeală a românilor atunci când solicită viză pentru Statele Unite este aceea că nu au destule dovezi ale legăturilor cu România. Totodată, ambasadorul SUA a susţinut că, anul viitor, ar putea fi schimbată legislaţia în domeniu, fapt care ar favoriza ţara noastră.

Întrebat unde greşesc românii cel mai mult atunci când cer viză pentru SUA, Mark Gitenstein a explicat că aceştia nu au destule dovezi ale legăturilor lor cu România.

"Altfel spus, când stau în faţa funcţionarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceştia că au aici familie, proprietăţi, aşa că impresia funcţionarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitaţi site-ul MAE şi site-ul Ambasadei SUA, ca să fiţi siguri că oferiţi informaţiile adecvate, când faceţi cererea" a declarat ambsadorul SUA, Mark Gitenstein, la Pro Tv.

Întrebat când ar putea circula românii fără vize în Statele Unite, Gitenstein a arătat că acest lucru depinde de multe lucruri, dar, în primul rând, de rata refuzurilor, care este în scădere.

Ne puteți urmări și pe Google News

"A scăzut cu 2-3 procente de când sunt eu aici, ceea ce e bine. În parte, cred că scade fiindcă oamenii sunt mai informaţi, iar numărul oamenilor care fac cereri repetate a scăzut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred că, dacă noua legislaţie susţinută de preşedintele Obama, legislaţie pe care o susţin şi eu, ar fi votată, balanţa ar fi înclinată puţin în favoarea României, ceea ce i-ar uşura accesul în programul de eliminare a vizelor. În acest caz, chiar dacă procentajul refuzurilor ar continua să conteze, ar conta şi numărul celor care rămân în SUA peste perioada admisă", a mai spus ambasadorul.

Mark Gitenstein a subliniat că noua legislaţie nu va fi votată anul acesta, pentru că nu mai este destul timp."Dar sunt încrezător că va fi reintrodusă anul viitor şi cred că sunt şanse mari să fie votată în Congresul viitor", a conchis Mark Gitenstein. CITIŢI ŞI:

  • Gitenstein: Fac ceea ce fac pentru că mi-o cere guvernul SUA
  • Ambasadorul SUA: "România ar putea redeveni centrul energetic al Europei"
  • Eugen Nicolăescu: Mi-am stricat dimineaţa amintindu-mi că există Mark Gitenstein
  • Crin Antonescu vede duşmani peste tot. "Ambasadorul SUA este un partizan al lui Traian Băsescu"