Numărul românilor care au plecat Revelion în străinătate, dar şi al celor care au ales să petreacă anul nou în destinaţii turistice din România a crescut semnificativ, comparativ cu anul trecut, informează Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai mai multe solicitări interne au fost la munte, iar cele mai solicitate destinaţii externe au fost: Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia.
Potrivit studiilor FPTR, aproape 111.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creștere cu 15% față de anul trecut, și au cheltuit aproximativ 95 de milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu anul precedent. În străinătate au călătorit pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă din acest an peste 10.000 de turişti, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul 2013. Aceştia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, în creştere cu 70% faţă de anul anterior.
Anul acesta, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în zonele montane unde 25.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa la munte, iar 30.000 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, în creştere cu aproximativ 20% fata de anul anterior.
Nici zonele rurale n-au fost ocolite de turişti. În acest an 29.000 au ales să vadă tradiţiile la sat, în timp ce 26.000 au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare. Pentru litoral au optat doar 600 de persoane, iar pentru Delta Dunării numai 100.
Numărul românilor care au cumpărat în acest an un pachet turistic pentru petrecerea Revelionului în ţară, a crescut cu 15% fata de anul trecut ajungând la 110.700 turişti.
Cât au plătit turiştii
În ceea ce priveşte tarifele percepute, în perioada sărbătorilor, se constată că acestea nu s-au modificat față în anul anterior cu excepţia Deltei Dunării şi a zonelor rurale unde se constată o creştere a tarifelor de 3%. (conform tabel anexat).
Romanii au cheltuit peste 94 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creştere cu 15% față de anul anterior.
Cererea a fost foarte mare în zonele montane şi în marile oraşe, iar menţinerea tarifelor de anul trecut a făcut ca hotelurile, restaurantele şi cluburile să fie ocupate în proporţie mai mare faţă de revelionul 2013. Preferinţele romanilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună, hoteluri renumite, sau spre oferte foarte ieftine.
Revelionul în străinătate
Numărul mare de zile libere a făcut ca mulţi romani să plece în strainanatate pentru petrecerea revelionului astfel că numărul romanilor care au petrecut Sărbătorilor de Iarnă în străinătate în acest să crească cu aproximativ 30% față de anul 2013, ajungând la 10.050 de turişti.De asemenea, statisticile demonstrează că romanii au cheltuit cu mult mai mulţi bani în străinătate pentru aceste sărbători, aproximativ 5,3 milioane euro, în creştere cu 70% fata de anul anterior.
Cele mai solicitate destinaţii externe au fost ca şi anul trecut: Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia.
Anul acesta se constată o creştere a cererii pentru destinaţiile exotice, datorată unui număr mare de zile libere ce permite deplasări în destinaţii îndepărtate şi a schimbării mentalităţii romanilor care au început să renunţe la economii în ceea ce priveşte vacantele.
Rezervările online
O mare parte dintre românilor şi-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online, de aceea numărul turiştilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii, este în continuă creştere, însă numărul acestora nu poate să fie apreciat.
Motivele care i-au făcut pe români să scoată mai mult din buzunar pentru noaptea de Revelion au fost: perioadă prelungită de concediu din acest an (Crăciunul şi Anul Nou au făcut punte), menţinerea tarifelor atât în ţara cât şi în străinătate, ofertele agenţiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor şi cluburilor pentru această minivacanţă.