Marin Dragnea, unchiul lui Liviu Dragnea, a fost un element cheie în timpul represiunii studenților de la Timișoara din 1956, în urma căreia Ioan Holender, cel care avea să devină ulterior directorului Operei din Viena, a fost exmatriculat.
În represiunea studenților au fost implicați și Ion Iliescu și Victor Athanasie Stănculescu.
Liviu Dragnea a confirmat pentru România Liberă că Marin Dragnea este unchiul său, potrivit Flux24.ro.
Marin Dragnea a avut o ascensiune extraordinară în anii `50, elementul cheie care l-a propulsat fiind modul în care a acționat pe timpul represiunii studenților de la Timișoara. Marin Dragnea a fost numit in functia de comandant al Corpului 38 Armata (august 1956 – 1959), fiind inaintat la gradul de general-maior (1957). Dupa ce in perioada 1959 – 1960 a fost loctiitor al comandantului Regiunii a 3-a Militare iar intre mai 1960 – februarie 1970 loctiitor al comandantului Armatei a 3-a, in anul 1970 generalul Dragnea este numit comandant al Comandamentului Militar Teritorial Cluj Napoca (1970-1973). Ulterior, gen.lt. Marin Dragnea a indeplinit functii de conducere in cadrul miscarii sportive din Romania, cum ar fi presedinte al Comitetului Olimpic Roman (1974-1984). Generalul in retragere Marin Dragnea a fost inaintat la gradele de general-colonel – cu 3 stele (prin decretul presedintelui Romaniei nr.198 din 21 octombrie 1994) si general de armata – cu 4 stele (prin decretul presedintelui Romaniei nr. 506 din 30 noiembrie 2000)
Marin Dragnea a sosit în România în 1944 cu divizia Tudor Vladimirescu, care fusese creată în URSS cu scopul de a sovietiza România. Divizia Tudor Vladimirescu a fost constituită la inițiativa lui Stalin și făcea parte din armata sovietică. Ea era practic o unealtă de propagandă prin care se urmărea instaurarea comunismului în România. Comandantul diviziei era colonelul Nicolae Cambrea, unchiul lui Sergiu Nicolaescu.
În perioada Revoluției din Ungaria din 1956, colonelul Marin Dragnea era comandantul Corpului 38 Armată și al Garnizoanei Timișoara, având un rol cheie în reprimarea demonstrațiilor studențești.
„In timpul contrarevolutiei din Ungaria, la Timisoara aparusera fenomene de dezordine. Generalul Dragnea i-a chemat pe manifestanti intr-o sala si le-a spus: „Astamparati-va! Nu avem nevoie de haos si dezordine in oras”. Ei l-au huiduit, au folosit cuvinte nepotrivite la adresa organelor de partid si de stat. Atunci Dragnea ne-a spus: „Luati-i!”. Au fost imbarcati in camioane si dusi la cazarmile din Becicherec (Beșcheru Mic). S-au urcat de buna voie in masinile armatei si acolo li s-au acordat toate drepturile…” spune colonelul Eftimie Ionescu, fost loctiitor politic al lui Dragnea in acea perioada, potrivit Flux24.ro.
Au fost arestați atunci 700 de studenți, dintre care 80 au fost exmatriculați și condamnați la pedepse de până la 8 ani închisoare. Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, era unul din cei care s-a ales cu eticheta de „duşman de clasă”, în 1956, fiind exmatriculat. În 1959 a părăsit Timișoara și s-a stabilit împreună cu tatăl său la Viena, unde mama sa locuia deja.
Holender a fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria operei vieneze.