Un ziar fără nunta regală: The Guardian pentru republicani

Versiunea online a cotidianului britanic The Guardian propune astăzi două versiuni ale primei pagini: una pentru regalişti, alta pentru republicani. Cea de-a doua nu include ştiri despre nunta regală dintre prinţul William şi Kate Middleton.

Când accesează site-ul www.guardian.co.uk, republicanii sunt îndemnaţi să acceseze un link care îi conduce spre o primă pagină în care subiectele centrale sunt vizita preşedintelui american Barack Obama la victimele tornadei din Alabama şi privatizarea poştei regale.

În schimb, pe pagina pentru regalişti, primul ecran este ocupat în întregime cu ştiri despre "Royal Wedding": noutăţi, ghiduri interactive, fotografii.

Republicanii britanici ţintesc înlăturarea monarhiei şi instaurarea republicii, condusă de un şef de stat ales non-ereditar. Unii republicani sunt de părere că şeful statului ar trebui ales prin votul cetăţenilor, alţii consideră însă că acesta ar putea fi desemnat, în acest caz fiind vorba despre un lider cu puteri reduse. Alţii consideră că sistemul politic ar trebui  lăsat exact aşa cum trebuie, singurul care ar urma să dispară din schemă fiind monarhul. Proiect de lege pentru abolirea monarhiei, propus de un laburist

Ţările care formează acum Marea Britanie au fost conduse, pentru scurte perioade de timp, ca o republică. Se întâmpla în secolul al XVII-lea, mai întâi prin Consiliul de Stat (1649-1653) desemnat în urma executării regelui Charles I, apoi în timpul protectoratului lui Oliver Cromwell (1653-1658).

Deşi niciunul dintre cele trei mari partide britanice de astăzi nu susţin varianta instaurării republicii, există anunmiţi politicieni din cadrul lor care ţintesc asta.  Cei mai mulţi sunt din Partidul Laburist. Unul dintre ei, Tony Benn, a introdus în 1991 un proiect de lege ce presupunea abolirea monarhiei britanice şi instaurarea unei republice cu o constituţie scrisă. Iată cum arată cele două pagini din Guardian: Regalişti:  Republicani: