Bucureștenii se află în fața unui pericol mortal, însă autoritățile par a fi indiferente în fața acestei situații. Deși li s-a solicitat poziția în ceea ce privește acțiunile de protejare a românilor, nimeni nu a primit niciun răspuns.
Un nou pericol planează peste Capitală. Mai mulți țânțari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistați, în urmă cu câteva zile, în București, la momentul efectuării unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”. Informația a fost transmisă de surse din cadrul autorităților sanitare din București.
Ţânţarii purtători ai virusului West Nile dau năvală în București. Nicușor Dan e de negăsit
Autoritățile locale au fost somate să intervină de urgență în zona centrală și în alte zone verzi din Capitală, unde au fost raportați mai mulți țânțari care au contractat virusul West Nile. Surse au informat că, în contextul de față, autoritățile ar trebui să intervină de urgență în zona Eroilor - Universitate, care include arcurile Izvor şi Cişmigiu, dar și alte zone verzi.
Primăria Capitalei, reprezentată de Nicușor Dan, a primit o recomandare de a acționa în acest sens, însă reprezentanții nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor psnews.ro referitoare la ce măsuri se vor lua pentru a evita pericolul.
Virusul West Nile poate fi mortal. Care este grupa de risc
Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai, dar și alte mamifere. Transmiterea se face însă, numai prin intermediul unei înțepături de țânțar. În astfel de cazuri, prevenția este cea mai potrivită măsură la care se poate apela. Astfel, țânțarii trebuie eliminați de la locurile de muncă, de joacă și din locuințe, iar înțepăturile lor trebuie neapărat evitate.
În 80% dintre cazuri, persoanele care au contractat virusul de la țânțari dau semne de febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, dar și erupții cutanate și sensibilitate la lumină. În unele cazuri, boala poate fi mortală. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură însă, este redusă, potrivit specialiștilor.
Riscul de îmbolnăvire severă, care poate conduce la un eventual deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, potrivit cadrelor medicale. Boala se poate însă, manifesta la orice vârstă.
Site-ul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu furnizează informații referitoare la contractarea virusului West Nile pentru anii 2020 și 2021. Ultima raportare în acest sens a fost înregistrată în anul 2019. Astfel, în perioada 03.06.2019-27.11.2019, au fost depistate 66 de cazuri de infectare cu West Nile, iar 18 au fost raportate în Capitală. În aceeași perioadă, au fost declarate opt decese din această cauză, o parte dintre acestea fiind din București.