Vameş arestat în „Lotul Moraviţa”, găsit spânzurat

Un vameş din lotul celor 67 reţinuţi pentru şpagă şi implicare în contrabanda cu ţigări la punctul de trecere a frontierei de la Moraviţa, de la graniţa de vest a României, s-a sinucis ieri.

Tiberiu Oprea, în vârstă de 47 de ani s-a spânzurat, luni după-amiază, într-o anexă a casei sale, de pe strada Ulpia Traiana.

Bărbatul a făcut acest gest în ziua sa liberă, spun anchetatorii. Aceştia au relatat că vameşul a ieşit din tură luni dimineaţă, iar când a ajuns acasă soţia şi fiul de 19 ani, nu erau.

El s-a sinucis spânzurându-se cu o coardă de o grindă, în şoprul casei. "Din primele cercetări rezultă că nu a lăsat niciun bilet", a declarat Marinela Hotico, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş. Trupul neînsufleţit al vameşului a fost descoperit de soţia sa, consilier la Fisc. Surse judiciare susţin că soţia lui Tiberiu Oprea le-a povestit anchetatorilor că, de două săptămâni, soţul ei era foarte abătut, dar că nu au vorbit în familie despre acest lucru. Şi colegii din Vama Moraviţa afirmă că vameşul avea probleme de ceva vreme şi că, imediat ce a fost eliberat din arest, s-a întors la serviciu, fără a cere câteva zile libere pentru a se odihni. "După ce a fost luat de DNA, când s-a întors la serviciu, era mai trist, abătut. Toţi îl ştiau ca pe o fire foarte deschisă", afirmă Simona Lazăr, purtător de cuvânt al Direcţiei Vamale Timişoara. La rândul său, Aurel Măteuţ, şeful lui Tiberiu Oprea, spune că a fost şocat de veste, dar că nu ştie prea multe amănunte.

Tiberiu Oprea, care lucra în Vama Moraviţa era cercetat de DNA, ca urmare a descinderilor din acest punct de frontierră, care au avut loc în luna februarie. Atunci, împreună cu alţi colegi, vameşi şi poliţişti de frontieră, a fost dus la Bucureşti, pentru audieri, dar a fost eliberat imediat.

Potrivit DNA, Tiberiu Oprea era cercetat în stare de libertate pentru "luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat".

Criminaliştii efectuează cercetări la faţa locului, iar cadavrul a fost dus pentru autopsie la IML.

La începutul lunii februarie, DNA a reţinut, în total, 97 de persoane implicate în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării. 67 erau de la vămile Moraviţa, Deta şi Foeni şi 30 de la PTF Naidăş. Potrivit DNA, între octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Moraviţa şi Foeni, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră (IJPF) Timiş, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, împreună cu lucrători vamali, "au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României". Avere frumoasă

Tiberiu Oprea lucra ca vameş şi avea o avere considerabilă. Bărbatul deţinea un teren în Timioşoara şi un altul pe insula Ostrov, o casă de 220 de metri pătraţi în Timişoara, un Audi vechi şi un Ford Fiesta, plus 65 de familii de albine, care în 2008 i-au adus un câştig de 20.000 de lei, potrivit declaraţiei de avere depusă în urmă cu doi ani, ultima existentă în documentele instituţiei. Tiberiu Oprea va fi înmormântat vineri, în Cimitirul „Rusu Şirianu”.