Un tenor de renume mondial, octogenar, continuă să predea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

Mihail Munteanu / Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Mâine, 15 august, consemnăm a 81-a aniversare a lui Mihail Munteanu, cântăreț de operă (tenor lirico-dramatic), de lied, profesor universitar și Artist al Poporului din Republica Moldova. Vârsta nu este un impediment pentru Domnia Sa în a-și continua cariera didactică și a avea discipoli care devin renumiți. L-am surprins plin de voie bună și dragoste în activitățile sale de dascăl al excelențelor. Se bucură de fiecare masterclass oferit, pentru cei mai talentați tineri soliști de operă.

Fenomenul „Mihail Munteanu” continuă și la 81 de ani ai maestrului

Mihail Munteanu este reprezentantul elitei de operă din ultimul sfert de veac al secolului XX, promotor al artei lirice românești în lume. Alături de marea Maria Bieșu, este o legendă a Operei Naționale din Chișinău. Fenomenul „Mihail Munteanu” a suscitat mereu interesul presei internaționale, din perioada când era considerat somitate a URSS. Dintre publicațiile care l-au elogiat menționăm: „Times” (Marea Britanie), „Minnesota Daily News” și „Kenosha News” din SUA, „Daily Express” (Filipine), „Le Monde” (Franţa), „Il Piccolo” (Italia), „Reinhbals” (Germania) ș.a.

Mihail Munteanu la ceas aniversar / Sursa foto: Facebook

Mândria basarabenilor din fostul județ Hotin

Mândria basarabenilor, Mihail Munteanu, s-a născut la 15 august 1943, în satul Criva, plasa Lipcani, judeţul Hotin (actualmente, raionul Briceni), în familia lui Ioan și a Elizavetei Munteanu (născută Chircu), care i-au inoculat, de mic, dragostea pentru artă, ambii având aptitudini muzicale. Primele lecții de muzică le-a luat de la tatăl său, învățând cunoscutele romanțe „De ce m-ați dus de lângă voi”, „La umbra nucului bătrân”, „Car frumos cu patru boi”, „A ruginit frunza din vii”, „Doi ochi albaștri” ș.a. A absolvit școala medie din sat (1960) cu note foarte bune.

Tot atunci, Mihail Munteanu face primii pași în arta vocală, cântând la școală, în activitatea artistică de amatori, la clubul din sat, la varii olimpiade și festivaluri pentru copii. În 1960, devine student la Institutul de Arte „G. Musicescu”, clasa profesorului și compozitorului Alexei Stârcea (canto), Nicolae Diducencu, Alexandr Abramovici și Boris Kotlearov (istoria muzicii). A absolvit Institutul de Artă „Gavriil Musicescu” (actualmente, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) ca specialist în canto abia în 1971, din cauza întreruperii studiilor pentru patru ani de serviciu militar.

Sursa foto: Facebook

Mihail Munteanu, tenor stagiar la Teatrul „La Scala” din Milano și discipolul unei alte somități basarabene

Este discipolul Lidiei Lipkovskaia, soprană basarabeană și profesoară de canto, somitate din prima jumătate a secolului trecut, care a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Din 1971, Mihail Munteanu devine solist al Teatrului Academic de Stat de Operă și Balet „A. S. Pușkin” din Chișinău (actualmente, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”). Din 1983, desfășoară activitate pedagogică, timp de peste 40 de ani. A fost șef al Catedrei de canto academic, responsabil al Programului de studiu „Canto academic” pentru licență și master în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În perioada 1977-1978, activează ca stagiar la Teatrul „La Scala” din Milano, ghidat și format de Gina Cigna.

În perioada 1996-1997, Mihail Munteanu a activat ca director general al Teatrului Naţional de Operă și Balet din Chișinău. Din 1998, președinte al Centrului de Susţinere și Dezvoltare a Culturii din Moldova „Mihai Muntean”. În anii 1989-1991, a fost deputat în Sovietul Suprem al URSS de legislatura a XI-a. A interpretat roluri precum: Cavaradossi din Opera „Tosca”, de Puccini (1972); Lenski din „Evgheni Oneghin”, de P. Ceaikovski (1973); Alfredo din „Traviata”, de G. Verdi (1974); Polione din „Norma”, de V. Bellini, spectacol de mare succes al trupei din Chișinău în turneul său la Teatrul „Bolșoi” din Moscova, tenorul Muntean fiind sufletul reprezentației. Unul dintre rolurile sale preferate a fost și rămâne Manrico din „Trubadurul”, de G. Verdi.

Sursa foto: Facebook

Cap de afiș în toată fosta URSS

Timp de jumătate de secol, Mihail Munteanu a interpretat roluri de primă importanță din repertoriul solistic al tenorilor, între care amintim: Riccardo din opera „Bal mascat”; bătrânul Faust din opera „Faust”, de Ch. Gounod; țiganul tânăr din opera „Aleco” de S. Rahmaninov; Otello din opera „Otello”, de G. Verdi; Samson din opera „Samson și Dalila”, de C. Saint-Saёns; P. Rareș din opera „Petru Rareș”, de E. Caudella; Canio din opera „Paiaţe”, de R. Leoncavallo; Don Carlos din opera „Don Carlos”, de G. Verdi; Maurizio din opera „Adrienne Lecouvreur”, de F. Cilea; Gherman din opera „Dama de pică”, de P. Ceaikovski și multe, multe altele.

A interpretat roluri în spectacolele montate pe scenele teatrelor din România, precum și turneele acestora la care este invitat, începând cu anul 1988. A întreprins numeroase turnee în capitalele republicilor fostei URSS, alături de cei mai importanți soliști de operă din fostul imperiu –  Elena Obrazțova, Evgheni Nesterenko, Irina Mișura, Irina Arhipova, Irina Bogaciova, Tatiana Anisimova, Makvala Kastrașvili, Iury Mazurok.

Sursa foto: Facebook

În anii ’90, a început a evolua mai mult și în România

În anii ’90, Mihail Munteanu a început a evolua mai mult și în România (Iași, București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța). A cântat pe numeroase scene muzicale în turneele din: SUA, Elveția, Franța, Cehia, Bulgaria, Filipine, Ungaria, Polonia, Japonia, China, Marea Britanie, Italia, Austria, Danemarca, Germania, Israel, statele postsovietice etc. Dintre cei mai valoroși discipoli ai maestrului fac parte Irina Losi, fostă solistă a Teatrului din Viena, care evoluează pe scene lirice prestigioase; Tatiana Costiuc, recunoscută pe mari scene ale lumii; Mefodie Bujor, fost solist al teatrelor „Opera Nova” din Moscova, Opera Leipzig și Teatrului „Mariinski” din Sankt Petersburg, laureat al concursurilor internaționale de canto; Marcel Furnică, artist pe scenele din Italia; Ala Cheptene, fostă solistă a teatrelor din București și Craiova, evoluează cu succes pe numeroase scene europene; Iurie Gâscă și Iurie Macarenco, soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” ș.a.

Din 1996, renumitul tenor Mihail Munteanu este președinte al juriului Festivalului-Concurs Internațional de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Argint”. Membru al mai multor jurii internaționale, inclusiv președinte al Festivalului Concurs Internaţional de Muzică Ușoară „Două inimi gemene. In memoriam Doina și Ion Aldea-Teodorovici”. Invitat de onoare în juriile unor evenimente artistice din Kazahstan. Oferă masterclassuri tinerilor soliști de operă din Japonia, România, Kazahstan etc. Participă la concerte de romanțe.

Artist recunoscut în context european și mondial

Distincții și titluri pentru cariera de artist recunoscut pe plan european și mondial: Artist Emerit din RSSM (1974), Ordinul URSS „Insigna de Onoare” (1980), Artist al Poporului din RSSM (1980), Artist al Poporului din URSS (1986), Premiului de Stat al RSSM (1988), „Cel mai bun Canto al Europei”, declarat de prestigioasa publicație „Times” din Marea Britanie (anii 1990), Ordinul Republicii (1993), doctor honoris causa al Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iași (2007), doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa (2008), doctor honoris causa al Institutului Umanitar și Medalia „George Enescu” (2010), doctor honoris causa al Academiei de Știinţe a Republicii Moldova (2013), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D „Arta Spectacolului” (2016, România) ș.a. (Articol elaborat de subsemnata, cf. bibliografiei indicate în „Calendar Național 2023”)