Un şofer român a ajuns actor la Hollywood

Daniel Ganea a ajuns pentru prima dată în SUA în 1989, când a petrecut pe teritoriul american şase luni. Ulterior a revenit în România, dar în 1992 decide să emigreze definitiv. În acelaşi an se căsătoreşte şi devine tatăl unui băiat, Jacob. Prima destinaţie a fost New York. Ulterior s-a mutat în Los Angeles, Washington. Din 2004 locuieşte în Surprise, Arizona, oraşul în care a fost descoperit de un director de distribuţie, în timp ce îl conducea pe acesta cu limuzina.

În cadrul unui interviu acordat publicaţiei Mioriţa USA, românul, care acum este şi proprietarul unei companii de transporturi comerciale, în special servicii de limuzină, vorbeşte despre începuturile sale în cinematografia americană şi despre experienţa sa în cadrul acestei industrii.

Cum a început cariera ta ca actor în SUA? Într-una din zilele cu program foarte încărcat am avut prilejul să am client într-o limuzină un director de distribuţie. După câteva minute de conversaţie, aşa cum obişnuiesc să fac cu clienţii VIP, acesta m-a întrebat dacă mi-ar place să joc în filme. Am zâmbit puţin şi am răspuns că acesta era visul meu din copilărie, însă anii au trecut şi viaţa mea a urmat o cu totul altă direcţie.

Când a coborât din limuzină mi-a spus că niciodată nu e prea târziu şi mi-a dat cartea lui de vizită. Mi-a propus să îl sun, dacă mă hotărăsc. Pot să spun că nu mi-a luat mult timp să decid ce am de făcut. De atunci, a trecut aproximativ un an şi jumăte de când sunt implicat în diverse programe de studiu şi antrenamente pentru industria producţiei de filme.

Care este primul film în care ai jucat şi când a apărut pe marile ecrane? Primul film în care am jucat se numeşte “SIS” (Special Investigation Squad). Filmul prezintă o echipă de investigaţii speciale, care urmăreşte infractorii de pe străzile Los Angeles-ului. Cu această ocazie am avut privilegiul să fac cunoştinţă cu câţiva actori de elită, alături de care am jucat. I-aş aminti aici pe Keith David, Christina Cox, Omari Hardwick, Colleen Porch şi Martha Millan. De asemenea, am avut ocazia să-l cunosc pe directorul John Hertzfield de la Hollywood, care a regizat şi a scris acest film. Pe marile ecrane filmul a fost lansat pe 24 august 2008. De asemenea, a fost transmis pe canalul de televiziune Spike TV.

Ce rol ţi-a fost repartizat în acest film? Am avut mai multe roluri, însă toate au fost roluri secundare, de exemplu reporter, lead role/bomber, etc. A fost mai mult un film poliţist de acţiune, împotriva criminalilor. Am mai jucat în filme precum “Lace up Stilletoes”, în care am avut bucuria să îl am partener pe fiul meu, Joseph, care studiază la şcoala de “actorie şi modeling”. În acest film am interpretat rolul de „angry man in crowd”, iar el cel de „water boy”. A fost mai mult un film sportiv de box. Director de distribuţie a fost De Chiara Montonati.

Un alt film în care am jucat se numeşte “Îngerul meu”. A fost produs anul acesta de Glenn Bertelsen. Rolul meu a fost “Christian man in the church’’ urmărind de aproape caracterul actorului prinicipal Tim Blore. Această producţie este destinată pentru Harkins Theaters. O altă producţie a fost despre o paradă de modă care a avut loc pe 27 aprilie 2008 pentru firma de tuxedo “Mr. Formal Various”. Show-ul s-a numit “The Phoenix Bridal Fashion Show” şi s-a desfăşurat la Cardinal Stadium.

Apoi am făcut o prezentare comercială pentru agenţia de televiziune Big TV 1 pentru candidatul la Preşedinţia SUA, domnul Barrack Obama. În plus, am apărut în reclame, poze, print-uri, pentru reviste, instituţii, etc.

Care sunt planurile tale de viitor? Recent, am fost admis la Arizona State University, unde doresc sa îmi completez studiile pentru a deveni pilot pe linii comerciale. De asemenea, intenţionez să-mi continui şi studiile de actorie. De copil îmi doream să devin actor şi îmi amintesc cum obişnuiam să imit diverşi actori, după ce vizionam un film. Dar în Romania nu se puteam face prea multe pe vremea aceea. În America oportunităţile sunt complet diferite.

În industria aceasta contează foarte mult caracterul şi moralitatea actorului. Realitatea este că la ora actuală sunt mai multe lucruri rele decât bune. Internetul şi media oferă publicului multă violenţă, răutate, sex, etc. O parte dintre scenariile primite să le studiez în vederea rolului pe care îl voi juca aveau un conţinut compromiţător. Avem mereu dispute aprinse cu alţi actori şi producători de film despre ceea ce se întâmplă în această industrie.

Un film foarte controversat a fost “Hamlet 2”. Mi-am exprimat deschis dezacordul, în discuţiile cu directorii şi fanii acelei producţii. Unii mi-au spus că îşi imaginau că sunt o persoană atât de “religioasă”. Părerea mea este că şi în actorie trebuie să existe oameni morali, care să se opună obscenităţilor şi producţiilor menite să servească “otravă la cerere”, pe marile sau micile ecrane.

Care este mesajul tău românilor din străinătate?

Românilor din diasporă şi de pretutindeni aş vrea să le spun că nu ştim niciodată de ce şi pentru ce ajungem în diferite locuri sau situaţii, în care poate nu ne-am fi gândit că ajungem vreodată. Nu vom putea schimba o naţiune deja pornită înspre rău, dar vom putea avea o influenţă în mediul în care trăim şi în special în educarea copiilor noştri, care se hrănesc zilnic cu lucruri nocive, din programele de televiziune.

Vreau să vă încurajez şi să vă provoc ca ori de câte ori veţi avea ocazia să faceţi un comentariu împotriva acestor lucruri, să nu ezitaţi să vă spuneţi părerea, dar în mod respectuos.

Mesajul dvs. este luat în considerare, pentru că Hollywood-ul ţine cont de opinia publică. Dacă mai mulţi ar lua poziţie, numărul programelor distructive s-ar diminua în mod dramatic. Secretul este următorul: industria aceasta nu scoate pe piaţă ceea ce nu place consumatorilor, având în vedere că se cheltuiesc foarte mulţi bani înainte de a se înregistra vreun profit.

Sursa: Mioriţa USA