Un sfert din ţigările de pe piaţa românească sunt de contrabandă

Un studiu realizat de compania de cercetare "Novel" arată că un sfert dintre ţigările fumate de români sunt de contrabandă. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.500 de persoane intervievate, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani.

În luna ianuarie nivelul contrabandei era de 36,2% din totalul ţigaretelor consumate, în iulie a scăzut la 21,3% iar în septembrie a crescut din nou, la 24,4%. Creşterea consumului de ţigări de contrabandă este pusă pe seama măsurilor de austeritate luate de guvern. "Piaţa de ţigarete a suferit un şoc în luna septembrie din cauza măsurilor de austeritate luate în iulie. Dacă rămânem la acest procent al contrabandei de 24%, până la sfârşitul anului pierderea la bugetul de stat va fi de 180 de milioane de euro. Din ianuarie şi până în iulie piaţa înregistrase o scădere semnificativă a comerţului ilicit cu ţigarete, ceea ce a demonstrat capacitatea autorităţilor de a lupta cu acest flagel. Scăderea de la un procent de 36% la un procent de 21% a însemnat practic 170 de milioane de euro din accize şi TVA aduse înapoi la bugetul de stat. Dacă rămâneam la un nivel al contrabandei de 36%, într-un an de la bugetul de stat se pierdeau un miliard de euro", a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud- Est. Studiul arată că 77% dintre ţigările de contrabandă ajunse în România provin din Moldova, Ucraina şi Serbia, iar cele mai mari pieţe de desfacere pentru acestea sunt regiunea de nord- est şi regiunea de vest. Măsurile legislative controversate

Marii jucători pe piaţa legală a ţigaretelor se opun proiectului de Lege pentru modificarea articolului 206/65 din Legea 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul Fiscal, votată în plenul Senatului în 4 octombrie, potrivit căreia ţigările confiscate ar trebui valorificate. "Iniţiativa pune în pericol piaţă legală prin crearea unei pieţe paralele neloiale. În nicio ţară membră a Uniunii Europene nu sunt valorificate ţigaretele confiscate. Mai mult, comercializarea acestora, fără acordul deţinătorilor mărcilor, încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Pe teritoriul României pot fi comercializate doar pachete care au avertismente legale de sănătate iar marcajul este legal dacă poartă timbre fiscale româneşti autentice. Considerăm că imaginea mărcilor şi consumatorii vor fi afectaţi de punerea în circulaţie şi comercializarea produselor confiscate", a explicat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris România. Marile companii producătoare de ţigări îi vor propune ministrului Gheorghe Ialomiţianu ca fondurile provenite din acordurile producătorilor cu Comisia Europeană să fie folosite pentru constituirea unui fond de premiere a celor care obţin rezultate bune în combaterea comerţului ilicit. "Cel mai probabil vom avea o întâlnire în cursul zilei de mâine cu domnul ministru şi vom aborda şi tema fondului de premiere, am reuşit să identificăm unde au ajuns acei bani proveniţi din acorduri, ne-am dori ca ei să fie folosiţi cu un scop anume", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România.