Peste 25% din cetăţenii români ar spune că s-au săturat de România, dacă ar fi întrebaţi direct, arată un sondaj IRES efectuat la 23 octombrie. Totuşi, potrivit aceluiaşi sondaj, 90% din cei chestionaţi afirmă că sunt mândri de ţara lor.
Sondajul IRES s-a desfăşurat prin metoda CATI (telefonic), pe un eşantion de 1289 de persoane, având o eroare maximă de 2,8%. Prin comparaţie cu un chestionar identic din 2010, noile dată arată că a crescut cu 4% procentul celor care spun că s-au săturat de ţara lor. Numărul celor care sunt mândri de naţionalitatea lor a rămas aproximativ constant - 90%.
A scăzut însă şi procentul celor care spun că România este ţara în care ar dori să trăiască, de la 59%, în 2010, la 51%, în 2012. În ordinea preferinţelor, românii ar alege să trăiască în Germania, Italia, Spania şi SUA. A scăzut puternic şi numărul celor care cred că România este îara ideală: de la 45% în 2010, la 36% în 2012. Nu mai puţin de 9% cred că ţara ideală este Germania, 7% indică SUA, iar 4% preferă Elveţia.
Până şi 13% din pensionari vor să emigreze
Potrivit IRES, 40% din cei chestionaţi s-au gândit să plece din România. În 2010, procentul acestora era de doar 30%. În funcţie de eşantionul de vârstă, IRES arată că peste jumătate din persoanele între 18 şi 50 de ani ar munci în străinătate, dar, surprinzător, până şi 13% din pensionari - persoane peste 65 de ani - se gândesc să emigreze. În rândul celor cu studiile superioare se înregistrează cea mai puternică dorinţă de emigrare - 43%.Aproape 45% din transilvăneni ar pleca din ţara lor, în timp ce doar 35% din munteni, bucureşteni şi dobrogeni ar emigra. Dintre cei care spun că ar părăsi România, 28% ar face acest lucru definitiv, cu 3% mai mult decât în 2010. În plus, a crescut puternic şi procentul celor care spun că perioada în care au muncit - sau au auzit pe cineva că a muncit - a fost o experienţă pozitivă.
Ne credem harnici
Chestionarul IRES arată că principala trăsătură pozitivă identificată de români este hărnicia (13% din cei chestionaţi). Pe locurile următoare se află ospitatlitatea şi blândeţea. Cea mai negativă trăsătură identificată este hoţia/ infracţionalitatea (16% din cei chestionaţi, încreştere de la 12% în 2010). Pe locurile următoare se află lenea, minciuna şi laşitatea.
VEZI ÎNTREGUL SONDAJ IRES AICI.