Persoanele retrase din câmpul muncii şi familiile cu astfel de persoane constituie circa un sfert dintre beneficiarii diferitelor măsuri de protecţie socială, precum ajutor social, cantina socială, ajutor pentru încălzirea locuinţei, gratuităţi la plata apei, ajutoare aliemntare din Slatina.
Marian Nicola, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina, a spus că aproape 18% din beneficiarii de ajutor social (venit minim garantat) din sunt familii din care fac parte persoane vârstnice, iar din totalul beneficiarilor de cantină socială din municipiu 23% sunt pensionari. Ponderea pensionarilor este însă mult mai mare - 40% din total, printre persoanele care au facilităţi şi gratuităţi la platei apei, respectiv pot consuma gratuit câte cinci metri cubi de apă lunar. Şi la ajutoarele de încălzire a locuinţei ponderea pensionarilor este de peste 25%. Dintre pensionarii din Slatina circa 2.000 au primit şi ajutoare alimentare provenind din stocurile de intervenţie comunitare.
Nicolae a apreciat că crescut numărul pensionarilor care beneficiază de diferite măsuri de protecţie socială şi ajutoare, exemplificând cantina socială, unde şase ani, numărul pensionarilor care primesc acest tip de ajutor a crescut cu opt procente.
În sprijinul pensionarilor şi vârstnicilor din Slatina primăria oraşului a înfiinţat un Club al Pensionarilor, unde aceştia pot primi asistenţă medicală primară, asistenţă juridică, îşi pot face igiena corporală, pot participa la activităţi distractive şi de relaxare dar şi de socializare. Acest club are peste 4.000 de membri. Reprezentanţii pensionarilor prezenţi la şedinţa de Dialog Social au apreciat în mod special iniţiativa Primăriei Slatina de creare, întreţinere şi administrare a Clubului Pensionarilor.