Un senator PSD vrea ca Protecția Consumatorilor să verifice magazinele de lângă școli și grădinițe, acuzând că acestea vând produse dăunătoare copiilor.
Mii de unități de alimentație publică aflate în preajma unor grădinițe, școli primare, gimnaziale sau liceale, care vând copiilor și adolescenților alimente gata ambalate, vor intra, în perioada următoare, în atenția ANPC. Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor controla, dar vor și monitoriza în permanență, magazinele care vând produse de o calitate îndoielnică, ce conțin ingrediente care pot pune în pericol sănătatea elevilor.
Cel care propune Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să întocmească o strategie pentru o bună monitorizare și control al calității produselor alimentare ambalate care se comercializează în instituții de învățământ este senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu. Parlamentarul constănțean i-a solicitat președintelui ANPC, Horia Constantinescu, în ședința Senatului, pe lângă prezentarea strategiei în domeniu, și măsurile concrete pentru remedierea și ameliorarea aspectelor semnalate de el.
“Problema este că, din păcate, multe dintre miile de unități de alimentație comercializează, fără a fi supuse totdeauna unor controale riguroase, produse de o calitate îndoielnică, conținând, printre alte, ingrediente controversate, o adevărată colecție de E-uri, alături de zahăr sau produse din zahăr, toate în procente alarmante, pentru a nu aminti de constituenți alimentari cu termen de valabilitate expirat”, explică Ștefan Mihu.
El susține că aceste alimente ar afecta dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a copiilor și tinerilor. “Datele statistice sunt cu atât mai alarmante pentru țara noastră, cu cât circa 25% dintre copiii noștri suferă de obezitate sau supraponderabilitate, iar incidența acestor dezechilibre și disfuncționalități a crescut dramatic.
Peste tot în lume, fenomenul obezității și al supraponderabilității se manifestă tot mai îngrijorator, dar acesta nu este și nu poate fi, în niciun fel, un motiv de pasivitate și/sau de indiferență din partea autorităților noastre de resort”, își justifică senatorul Mihu solicitarea către ANPC.
El consideră că “se impun măsuri sporite de monitorizare și control al calității produselor alimentare gata ambalate destinate consumului copiilor și adolescenților, fără a exclude, dacă este cazul, eventuale inițiative pe plan legislativ adresate Guvernului, vizând amelioararea cadrului legislativ și creșterea exigențelor față de agenții economici care activează pe acest palier”.
Contactat de EVZ, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că instituția pe care o conduce lucrează deja la întocmirea unui ghid de bune practici pentru acțiunile de control din domeniul protecției consumatorilor. Se preconizează și modificări ale actelor normative care privesc modul în care vor fi organizate controalele în așa fel încât să nu mai existe diferențe între comisarii ANPC la rezultatele verificărilor efectuate pe teren.
„Vom stabili, în ANPC, o abordare unitară pentru absolut orice acțiune de control, inclusiv pentru unitățile de alimentație publică de lângă școlile din România. În consecință ne putem prezenta fără probleme în parlament pentru a explica noua strategie a ANPC, având astfel răspunsul pregătit și pentru senatorul Ștefan Mihu. Pregătim ample acțiuni de control în magazinele, care vând alimente nesănătoase, din preajma școlilor”, a încheiat președintele ANPC, Horia Constantinescu.