Dupa 100 de ani de la primele scrieri despre caracterul romanilor, suntem tot mitocani. Acum asteptam salvarea de la UE.
Suntem nesimtiti, nervosi, agresivi, artagosi, dar le punem pe toate pe seama stresului.
El si viata asta, care pare o tranzitie fara sfarsit, sunt de vina, carevasazica, pentru lipsa de respect, marlania la volan, viclenia cu care „ne descurcam in viata” si tot setul de „valori” ce ne calauzeste prin Romania moderna.
Toti venim din strainatate imbatati de spiritul civilizatiei occidentale, ne lamentam ca nu traim si noi intr-o tara normala, amintind, cu dispret superior, ca romanii sunt mitocani si pungasi incurabili, ca nu sunt in stare sa respecte normele de civilizatie decat atunci cand pleaca afara.
Ne lovim zilnic de toate astea, in tramvai, pe sosele, la ghiseele institutiilor publice, in spitale, ba le vedem si la televizor.
Ne place sa credem ca nu suntem de vina, ca totul este din cauza mostenirii comunismului, ca azi nu se mai face scoala ca altadata, ca nimic nu mai e cum a fost si ca tanara generatie a luat-o razna deoarece familia in sine se afla in criza, iar modelele publice sunt de fapt antimodele.
Speranta nu se intrevede nicaieri si nu gasim resorturi nici in noi insine sa fim mai buni, pentru ca „in lumea de azi, daca esti bun, esti prost!”.
Singura solutie la indemana in ultima vreme pare emigrarea, pentru ca nici celebra formula de refulare „m-am saturat de Romania!” nu ne mai ofera vreo satisfactie.
Cine sa fie de vina pentru lipsa de caracter a romanilor si ce ne facem totusi ca s-o corijam, la 100 de ani de la aparitia primelor scrieri care ne-au „prins” slabiciunile?
Anturaj prost
Viciati de turci si comunisti
Chiar daca pare un atribut al secolului vitezei, criza morala a romanilor nu s-a nascut ieri, ci are radacini vechi in istorie.
Dovada stau Memoriile Regelui Carol I, un german care s-a chinuit, uneori exasperat, sa-i civilizeze pe latinii de la portile Orientului, precum si doua scrieri ce poarta acelasi titlu, publicate in 1907 si 1930: „Despre psihologia poporului roman”.
„Lenea si trandavia”, influente orientale Primul care si-a pus problema a fost sociologul Dumitru Draghicescu, care a gasit in lipsa de caracter a romanilor influente orientale: „Factorii cei mai insemnati ai acestei atmosfere morale: lenevia spiritului, nepasarea, trandavia corpului, pasiunile lascive, coruptia si taraganarea in afaceri, neincrederea in sine, pasivitatea, resemnarea...”, scria Draghicescu, la 1907.
De aceeasi parere s-a aratat, 30 de ani mai tarziu, filosoful Constantin Radulescu Motru, descriind defectele romanilor: „Omul din Apus face opere durabile, pe cand romanul improvizeaza. Romanul nu munceste metodic, ci in salturi, are lungi perioade de odihna, iar la nevoie da in branci. Romanul considera nerespectarea legii un titlu de marire si de putere”.
Capul plecat sabia nu-l taie
Se declara de acord cu cei doi eruditi istoricul Neagu Djuvara, care spune ca istoria presarata de cotropiri otomane si domnii fanariote ne-a format caracterul „suplu” de care am dat dovada dintotdeauna: „Inca din Evul Mediu, apoi de pe vremea dominatiei turcesti, romanii au fost siliti la lipsa de caracter ca sa poata supravietui. Caracterul romanilor s-ar fi putut drege incetul cu incetul cand ne-am occidentalizat si am dat de democratie, pe vremea monarhiei, insa a venit comunismul si ne-a intors inapoi cu 100 de ani, cand romanii au inceput sa cunoasca expresia „ma fac frate cu dracu’ ca sa trec puntea”.
Sociologul Marius Pieleanu gaseste radacinile slabiciunii tot in veacurile cu ocupatie straina: „Ce spunea Motru la 1900 este perfect valabil azi. Acel „capul plecat sabia nu-l taie” inseamna, de fapt, ca nu ai coloana vertebrala. Nu e o calitate, cum am auzit mai nou spunandu-se, ca romanul este adaptabil. A fi adaptabil e un defect, pentru ca inseamna ca te dai dupa cum bate vantul, nu ai taria convingerilor”.
„Caracterul nu e de la natura, ci de la cultura”
Solutia optimista pe care o vede Djuvara este legata de un viitor indepartat: „Sa treaca foarte multe generatii cu educatie buna ca sa se schimbe ceva, insa, dimpotriva, vad ca educatia nu prea se face. Scoala ar trebui sa-i invete pe copii ca furtul e o crima. Or, copiii nu sunt invatati nici in familii, dimpotriva, sunt invatati cum sa fie descurcareti”.
Educatia e factor central in formarea caracterului si in opinia antropologului Vintila Mihailescu: „Caracterul nu e de la natura, ci de la cultura. Vine dintr-un sistem de norme si constrangeri pe care cei mari, dar si institutii intregi considera necesar si indreptatit sa le impuna celor mici, precum si tuturor membrilor unei societati. Comunismul a dat peste cap acest sistem de norme si constrangeri. Dupa aceea s-a respins vehement „colectivismul” comunist, dar nu s-a priceput prea bine nici despre ce e vorba cu „individualismul” capitalist”.
Sa faci ce vrea muschii tai Sperantele sunt cvasi inexistente. Tranzitia morala e perceputa unanim ca fiind mai indelungata decat cea economica, iar Vintila Mihailescu o caracterizeaza ca pe o lipsa fundamentala de reglementari si norme de convietuire sociala: „Norma care prevaleaza este aceea egoista a bunului plac individual - ceea ce, pe vremuri, se chema marlanie si ceea ce azi romanii exprima foarte plastic prin formula „sa faci ce vrea muschii tai”. In marile orase, cu un mai slab control social (in conditiile de slabiciune a autoritatilor legale), aceasta a devenit norma de succes, drept care e mai raspandita. In micile comunitati a mai ramas ceva din „gura satului”, din constrangerile moralizatoare ale comunitatii - drept care nu prea poti sa faci chiar totdeauna ce vrea muschii tai...”.
Solutii
Educatie si amenzi pentru fanii lui „Dorel” Solutiile ar fi „simple”, zice Vintila Mihailescu: „Institutiile si oamenii legii sa faca ce au de facut. De pilda, daca un „baiat de baiat” imi ia fata cu masina, ma baga in sant si apoi ma injura de mama, sa fie amendat de politie nu pentru „lipsa de caracter”, ci pentru ca a incalcat legea.
Ar fi necesar ca mass-media sa nu se mai napusteasca sa dea glas si chip marlaniei doar pe criterii de rating si sub scuza ca „asta vrea publicul”. Ceea ce este doar deruta sociala, criza, furie si agresivitate devine astfel valoare si „brand”, devine ceva nostim sau „cool”, ceva de luat in considerare sau chiar de urmat”.
Mihailescu mai spune ca „mitocania „Unirea”, de pilda, face prozeliti, creeaza justificari si chiar motivatii - campania de publicitate respectiva fiind una excelenta din punct de vedere „tehnic” (e vorba despre campania la coniacul Unirea, cu personajul central Dorel - n.r.)”.
„Un „creative” (n.r. - specialist in publicitate) din Belgia mi-a spus insa ca la ei pentru asa ceva ar fi primit o amenda zdravana si, foarte probabil, sase luni de munca in folosul colectivitatii”.
Sociologul Pieleanu completeaza blazat: „Putem face legi degeaba, daca familia si scoala nu-si schimba modelul de valori sociale, sa insufle personalitatea, asumarea responsabilitatilor, responsabilitatea sociala. Legi avem si acum, dar nu le respecta nimeni, nici institutiile statului”.
Romanul n-are caracter, asadar, cel putin nu in acceptiunea definitiei din DEX: „Insusire morala care se manifesta prin perseverenta, vointa ferma si corectitudine”.
Perseverenta e considerata incapatanare, vointa e pusa in slujba unor teluri oneroase, iar corectitudinea ajunge subiect de stiri, daca, de exemplu, un cetatean onest gaseste o sacosa cu bani si o preda politiei.
Marius Pieleanu e de parere ca romanii trec acum prin crize morale ce nu le-au fost straine grecilor antici, romanilor acum mii de ani.
„Noua nu ne va lua mii de ani ca sa iesim din asta, pentru ca ne vor trage europenii dupa ei. De altfel, romanii niciodata n-au facut ceva din proprie initiativa, ci numai constransi. Nu stiti ca in satele din Teleorman, WC-ul din fundul curtii a fost impus cu baioneta in mana de soldatii germani, exasperati ca se imbolnaveau de dizenterie pentru ca romanii isi faceau nevoile imprastiat, pe unde apucau?”
Cine sa ne constranga insa in conditiile crizei politice care, de cativa ani, a monopolizat atentia autoritatilor romane spre forme fara fond, iar decalajul dintre ce-l intereseaza pe popor si ce-i arde politicianului e mai mare ca niciodata?
Neagu Djuvara crede in institutia Europa: „Daca e sa gandim optimist, Europa ne va sili sa ne schimbam. Dar daca e sa fim realisti, caracterul e o chestiune de atavism istoric, nu se poate pune pe seama ultimilor ani. In momentul de fata nu avem caracter, dar se poate drege...!”.