Tehnologia avansează pe zi ce trece în ceea ce privește inovația echipamentului sportiv. Deși, are doar două protecții de bază, rugby-ul a făcut acum o excepție în acest sens, de pe urma căreia „se bucură” un rugbist irlandez. Cazuri asemănătoare s-au întâlnit în fotbal și baschet.
Irlandezul Ian McKinley (27 de ani) a fost unul dintre cei mai promițători ambasadori ai sportului cu balonul oval, iar specialiștii spuneau despre acesta că este succesorul celebrului Ronan O’Gara. Însă, în 2010, în timpul unui meci pe care îl disputa sub culorile Universității din Dublin, vederea lui Ian a fost înjumătățită, după ce un adversar a călcat accidental pe ochiul său stâng.
Ochiul său nu a mai putut fi salvat, iar după patru ani de la acel incident, McKinley a revenit în rugby-ul profesionist, semnând un contract cu echipa Leinster. A avut nevoie de două operații la ochiul stâng, în urma cărora jucătorul a fost lăsat fără retină. Echipa sa nu a renunțat la el, păstrându-l încă 18 luni în lot. În acel moment, Ian și-a dat seama, după alte două lovituri, că ar fi putut ajunge să-și piardă complet vederea. Atunci și-a dat seama că are nevoie de ochelari speciali de joc.
Speranța sa a venit odată cu plecarea în rugby-ul itlaian. O campanie din „Cizmă” a reușit să-i proiecteze lui Ian o pereche potrivită de ochelari. A obținut autorizația Federației Internaționale și Ian era din nou pe gazon. În Italia, irlandezul evolua la Leonorso, în liga a 3-a. În scurt timp a îmbrăcat tricoul celor de la Viadana, după care al celor de la Zebre, plus alte evoluții în legendara selecționată Barbarians.
Ian McKinley nu e singur în acest caz. Un alt rubgist cu un singur ochi este britanicul Barrie McDermott, cel care a ajuns să joace pentru naţionalele de rugby league ale Angliei, Irlandei şi Marii Britanii, deşi când era copil şi-a pierdut un ochi după ce s-a împuşcat accidental cu o puşcă cu aer comprimat.
În fotbalul profesionist, olandezul Edgar Davids, fostul jucător al echipelor Ajax, AC Milan, Juventus Torino, FC Barcelona, Inter Milano şi Tottenham Hotspur, s-a remarcat, după agresivitatea sa din joc, și datorită ochelarilor săi pe care îi purta în timpul partidelor. A apelat la ajutorul ochelarilor din cauza glaucomiei, dar și pentru că nu suporta lumina nocturnei. Uneori purta si perechi de ochelari fără lentile.
Kareem Abdul-Jabbar, un uriaș indiscutabil în baschetul profesionist american (NBA), a făsut istorie în acest sport. Este cel mai prolific marcator all-time din NBA, cu un total de 38.387 de puncte. A evoluat vreme de 20 de ani pe prima scenă a baschetului american, pentru formațiile Milwaukee Bucks si Los Angeles Lakers, câștigând de 6 ori trofeul de MVP al sezonului regulat. În cariera sa de jucător, Kareem a fost nevoit să poarte ochelari speciali de protecție în timpul partidelor, după ce corneea ochiului său stâng a fost zgâriată, pe vremea când evolua pentru UCLA (Universitatea California, Los Angeles).