Un român stabilit în Italia de 18 ani a ajuns de la instalator de aparate de aer condiţionat, la director adjunct în departamentul IT din cadrul unei companiei specializată în programe de software pentru serviciile bancare italiene. Dan Ion (40 de ani), a absolvit Facultatea de hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, iar la scurt timp a decis să emigreze. Destinaţia aleasă a fost Italia.
Primul contract de muncă în calitate de emigrant a fost în 1992, la o firmă într-o firmă de instalare, intreţinere şi reparaţii instalaţii de aer condiţionat şi încălzire.
În martie 1995 şi-a schimbat locul de muncă pentru un post într-o companie din oraşul Trento, specializată în instalarea, întreţinerea şi asistenţa de software administrativ, hotelier şi bancar.
”Este o muncă deosebit de frumoasă care îţi dă multe satisfacţii. Ocup o funcţie importantă în cadrul firmei şi tocmai de aceea am şi multă responsabilitate. Programele noastre se adresează băncilor şi cere multă precizie şi profesionalism. Clienţii noştri sunt prezenţi în multe regiuni ale Italiei”, a declarat acesta.
Românul, căsătorit şi tatăl a doi copii, a înfiinţat pe 28 ianuarie 2008 Asociaţiei Românilor din Trentino Alto Adige, provincia din nordul Italiei în care acesta locuişte. ”Împreună cu alţi şapte membri fondatori am înfiinţat această asociaţie gândindu-ne să fie un punct de referinţă pentru cetăţenii români ce trăiesc în regiunea Trentino Alto Adige în contactul cu autorităţile provinciei şi naţionale atât italiene cât şi române.
Ca principal scop ne propunem promovarea şi favorizarea cunoaşterii reciproce a realităţilor sociale şi culturale româneşti şi italiene, precum şi încurajarea iniţiativelor care să favorizeze integrarea cetăţenilor români, prezenţi în această regiune”. Primul eveniment al asociaţiei a fost în lunamartie, cu ocazia Mărţişorului. Ulterior, membrii au participat la expoziţia "Sotto la Cenere. Donne che lasciano il segno" la Villa Lagarina (TN) cu prezentarea biografică a pictoriţe de renume european, românca Magdalena Rădulescu.
În luna aprilie, asociaţia a colaborat la Conferinţa "Romania e Trentino: ieri e oggi", organizată de Asociaţia Culturală Pro Cultura, unde au fost prezenţi un reprezentant al M.A.E. şi proaspătul Consul Onorific al Romaniei la Trento. Dan Ion a declarat că în curând Asociaţia Românilor din Trentino Alto Adige va fi invitată la inaugurarea noului consulat onorific de la Trento.
"În acest sens, am luat legătura cu domnul ambasador Răzvan Rusu, pentru a fi prezent la acest eveniment la începutul iunii iulie. O altă acţiune la care ţinem foarte mult va fi organizarea unui festival al filmului românesc contemporan şi facem tot posibilul să invităm unul dintre regizorii sau actorii protagonişti. Sperăm să reuşim organizarea acestui eveniment în lunile septembrie şi octombrie", a mai declarat românul.
Prezent la forumul comunităţii româneşti organizat acum câteva zile la Milano, Dan Ion consideră că a fost o acţiune foarte necesară care, din păcate, nu a adus mai nimic nou pentru românii din Italia.
”Am afirmat mereu că un astfel de forum era necesar ca apa de băut. Am avut posibilitatea să întâlnesc alţi români, reprezentanţi ai asociaţiilor mai vechi din Italia, să cunosc acţiuni de-ale lor din trecut şi să intru în contact cu mediul ONG-urilor. Este, cred eu, singurul merit al acestui forum. Mi-a părut rău că nu s-a născut niciun proiect important şi nu s-a reuşit la nivel naţional o unitate asociativă românească. Liga românilor a avut o activitate foarte slabă şi este contestată de foarte mulţi, iar propunerea unui grup de iniţiativă care să creeze o altă formaţiune nu a avut niciun ecou şi nu s-a materializat nici măcar printr-un comunicat. Noi nu am fost contactaţi de nimeni în această privinţă”, a mai afirmat românul cu privire la Formul comunităţii româneşti din Italia.
Andi Rădiu Realitatea din Italia
15:03