Un primar şi un afacerist au defrișat o zonă protejată pentru a-și construi vile. Imaginile sunt incredibile. FOTO

Un caz ieştit din comun este relatat de jurnaliștii de la Bihoreanul. Un politician şi un cunoscut om de afaceri care şi-au construit în secret vile pe vârful Măgura, masivul Codru Moma, sit natural protejat de interes naţional. Este vorba de primarul aflat la al cincilea mandat, PSD-istul Aurel Ille şi omul de afaceri Viorel Ile.

Potrivit jurnaliştilor de la bihoreanul.ro cele două conace au fost construite ilegal pe vârful Măgura al masivului Codru Moma, sit natural protejat de interes naţional, unde construcţiile sunt permise doar cu aprobări speciale din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a celei pentru Arii Naturale Protejate, în baza unui plan de management aprobat prin ordin de ministru.

Mai mult, de la şosea până la cele două conace din vârful muntelui, drumurile sunt accesibile doar cu maşini de teren, urcând abrupt pe stânci, şerpuind prin păduri unde roiesc tăietori de lemne cu TAF-uri şi camioane cu buşteni, fără să se sinchisească vreunul de indicatorul ce anunţă intrarea în zona protejată.

Ambele proprietăți construite în 2011 sunt înconjurate de copaci seculari, care le ascund privirilor, şi sunt îngrădite doar pe laturile dinspre drum.

Pentru a putea construi în pădure, proprietarii ar trebui să fie autorizaţi de Primărie

Nici primarul şi nici omul de afaceri, însă, nu a solicitat vreodată un aviz din partea celor două instituţii, după cum atestă şeful ANANP, Adi Croitoru, şi purtătorul de cuvânt al APM Bihor, Dorina Radoveţ, cărora bihoreanul le-a solicitat să comunice dacă vilele au fost ridicate cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Nici primarul şi nici omul de afaceri, însă, nu a solicitat vreodată un aviz din partea celor două instituţii.

Atât primarul Aurel Ille, cât şi omul de afaceri Viorel Ile s-au ocupat de şantierele celor două conace şi tot ei le folosesc ca adevăraţi stăpâni, în faţa echipei de control ambii s-au eschivat, ascunzându-se în spatele unor bătrâni.

În imagini sunt omul de afaceri şi primarul

O

Viorel Ile a susţinut că terenul şi construcţiile au fost ridicate în 2011 şi îi aparţin socrului său, Ioan Şarba. Atâta doar că acesta are menţionat în actul de proprietate 1,4 hectare, iar domeniul împrejmuit cuprinde încă 0,4 hectare din pădurea statului. Şi, mult mai important, în document nu sunt trecute casele, ci doar o şură din lemn de 25 metri pătraţi construită în 1961. Mai multe detalii despre acest caz relatat de jurnaliştii de la Bihoreanul puteţi citi AICI.