Un preţ prea mare

„Va curge sânge“, care are premiera pe 21 martie, ne plasează în California începutului de secol XX, printre setea de înavuţire, orgolii, iubire paternă şi petrol.

Viaţa este foarte aspră în California începutului de secol XX, unde frenezia explorărilor petroliere atrage tot mai mulţi bărbaţi dornici de înavuţ ire. Unul dintre aceştia este Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), un miner simplu care, ajutat de o ambiţie ieşită din comun, ajunge magnat al petrolului.

Epopeea personală a lui Plainview antrenează ca într-un uragan din ce în ce mai devastator sacrificii, convingeri, valori ale comunităţii, sentimentele dintre tată şi fiu şi chiar crimă. Daniel Day-Lewis, fără îndoială unul dintre cei mai sclipitori actori ai generaţiei lui, s-a răsfăţat cu mai multe trofee după acest rol magnific: Oscarul, Globul de Aur şi BAFTA pentru „Cel mai bun actor în rol principal“. Lewis se află la cel de-al doilea Oscar în această calitate, primul revenindu-i în 1989, odată cu rolul din „My Left Foot“.

Fiul înstrăinat

În „Va curge sânge“, relaţiile dintre personaje sunt foarte puternice, tensionate, conturând caracterele puse în joc de regizorul Paul Thomas Anderson. Emoţionantă este legătura dintre Plainview şi fiul lui, H.W. (Dillon Freasier). Pe măsură ce setea de înavuţire şi putere creşte în ritm cu paranoia tatălui, puştiul, apoi tânărul H.V., se distanţează treptat de acesta.

Chiar dacă tatăl îşi iubeşte cu disperare copilul, pe care îl creşte singur, nu de puţine ori acesta va fi lăsat în seama prietenilor, în favoarea petrolului care curge în valuri şi îşi cere şi preţul: viaţa celor care îl scot la lumină.

Pastorul manipulator

O altă altă relaţie extrem de puternică este cea dintre Daniel Plainview şi pastorul comunităţii din Little Boston, Eli Sunday, interpretat admirabil de Paul Dano, cel pe care laţ i putut vedea în rolul adolescentului din „Fiecare se crede normal“.

În spatele fizionomiei inocente şi a vocii pline de blândeţe, se ascunde un manipulator charismatic, un angajat devotat al congregaţiei sale, în măsura în care parohia slujeşte setei lui de putere. Cei doi centri de putere din Little Boston, pastorul şi petrolistul, se vor ciocni violent în cele din urmă, fără însă a sări peste etapele tatonării, chiar ale negocierii.

Filmul lui Anderson reuşeşte să redea atmosfera aridă a Californiei de început de secol XX, bântuită de sărăcie lucie şi de vise de mărire. Zdrenţăroşi căutători de aur negru, crescători de capre singuratici, comunităţ i care tocmai prind cheag în jurul pastorilor plini de fervoare, o lume pestriţă şi plină de pasiune, iar pe fundalul sepia, petrolul, care se revarsă cu violenţă.