Unul dintre pavilioanele Spitalului Militar din Cluj-Napoca a fost încadrat de experţi în gradul unu de risc seismic, motiv pentru care o bulină roşie va fi montată pe clădire.
Potrivit comandantului Spitalului Militar, colonelul Mihai Feier, expertizarea clădirilor s-a făcut în baza unei ordonanţe de guvern care vizează toate clădirile din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale. „Săptămâna trecută a venit răspunsul la expertiză, iar clădirea a fost încadrată în clasa unu de risc seismic, adică cel mai ridicat. Experţii au propus demolarea pavilionului construit acum 130 de ani. Dar nu putem să o demolăm mai repede de un an şi până atunci ne vom desfăşura activitatea ca şi până acum“, a precizat comandantul Spitalului Militar.
Imobilul cu două etaje adăposteşte secţiile de psihiatrie, neurologie, ORL, laboratoarele medicale ale spitalului, dar şi blocul alimentar. În saloanele de la etajul unu şi doi sunt internaţi în jur de 60 de bolnavi.
Pacienţii nu par prea afectaţi de faptul că vor fi internaţi într-o clădire cu bulină roşie, ceea ce înseamnă că la cel mai mic cutremur există riscul de a se prăbuşi. „Dacă asta este clădirea, nu avem ce face. Dacă alta mai bună nu îi, îi bună şi asta“, spune resemnat un colonel în vârstă, internat la secţia de neurologie.
Pe de altă parte, la începutul acestui an, a fost aprobată finanţarea pentru construcţia unui nou pavilion de şapte nivele. „Acum suntem în faza de finalizare a licitaţiei pentru proiectare, iar până în toamnă sper să înceapă şi lucrările. În total, finan- ţarea este de 4,5 milioane de euro, iar spaţiul pentru activităţ ile medicale depăşeşte 5.000 de metri pătraţi. Prin construcţia noii clădiri sperăm să rezolvăm şi situaţia pavilionului care trebuie demolat“, completează comandantul Feier.