Proiectul de construcţie a Pasajului Basarab ar putea fi deblocat după ce premierul Emil Boc a anunţat că Executivul va sprijini demersurile Primăriei Capitalei pentru ca pasajul să fie declarat de utilitate publică.
Boc a discutat deja cu primarul general Sorin Oprescu şi va analiza situaţia şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. "Aşteptăm hotărârea Consiliului General al Capitalei, pentru ca Guvernul să emită o hotărâre pentru sprijinirea procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică", a spus Boc, citat de Mediafax, subliniind că proiectul este unul "extrem de important pentru Capitală".
Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul făcut de Primăria Capitalei după ce, în aprilie 2008, două ONG-uri au câştigat în instanţă anularea hotărârii prin care proiectul devenea de utilitate publică.
Judecătorii au stabilit atunci că statutul respectiv i-a fost atribuit nelegal, cu încălcarea legii privind exproprierea.
Astfel, proprietarii rămaşi în zonă nu vor mai putea fi expropriaţi.
Oprescu a cerut ajutorul Cabinetului Boc pentru deblocarea situaţiei. Cererea adresată Guvernului va fi discutată astăzi şi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Lucrările la Pasajul Basarab, în întârziere
Hotărârea prin care construcţia Pasajului Suprateran Basarab a fost declarată de utilitate publică a fost adoptată de consiliu în anul 2006.
În urma acestei decizii, a devenit posibilă şi exproprierea imobilelor proprietate privată aflate pe spaţiul pe care se va ridica pasajul. Trei dintre acestea fac parte din lista monumentelor istorice, care, susţin contestatarii, pot fi expropriate numai prin lege, şi nu prin hotărâre de consiliu local.
De asemenea, ONG-urile au semnalat că declararea proiectului ca fiind de utilitate publică s-a făcut fără o documentaţie de urbanism aprobată.
Lucrările la pasajul care urmează să facă legătura dintre Bulevardul Nicolae Titulescu şi Şoseaua Grozăveşti au fost deja întârziate cu mai mult de un an.
Podul care trebuia să fie inaugurat luna viitoare nu este gata nici pe jumătate. Ioan Ursu, responsabilul tehnic cu execuţia din cadrul firmei constructoare - Astaldi, declara, pentru EVZ, că lucrările „sunt în întârziere din cauză că municipalitatea nu a terminat exproprierile, nu s-a ocupat de devierea reţelelor electrice şi, nu în ultimul rând, a rămas în urmă cu plăţile către compania constructoare. Dacă se va continua în acelaşi ritm, pasajul va fi gata prin 2014".
Pasajul Basarab, cel mai mare proiect de infrastructură care se derulează în prezent în Bucureşti, este una dintre soluţiile propuse de autorităţi pentru rezolvarea problemei traficului infernal.
Ce părere aveţi despre blocarea lucrărilor la Pasajul Basarab?