Până când se poate spune că un cutremur este de fapt prezis de o activitate electromagnetică neobișnuită - activitate care se întâmplă foarte mult pe planeta noastră oricum - mai este mult. Dar dacă această idee este susținută de cercetări viitoare, aceasta ne-ar putea oferi o metodă de salvare a vieții, de a avea o alertă eficientă la viitoarele cutremure.
O cercetare publicată recent poate revoluționa știința preziceri cutremurelor. România încă poartă amintirea cutremurelor devastatoare din 1940 și 1977. Dar și a celor mai mici, iar activitatea seismică din ultima vreme ne face să fim extrem de atenți la semnalele venite din lumea științifică. Cercetătorii japonezi Yuji Enomoto, Tsuneaki Yamabe, Shigeki Sugiura & Hitoshi Kondo au făcut publică în luna aprilie o nouă direcție științifică.
De ceva timp, seismologii sunt conștienți de anomalii scurte și subtile din câmpurile electrice subterane care duc la un cutremur, uneori apărând imediat cu câteva săptămâni înainte de a se produce cutremurul. Este tentant să credem că aceste explozii electromagnetice ar putea fi folosite pentru a prezice când va izbucni un cutremur. Până acum, însă, cauza izbucnirilor nu a fost clară.
Noi cercetări sugerează că cheia înțelegerii fenomenului constă în gazele care sunt prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de supapă de defecțiune și care se pot acumula înaintea unui cutremur. Aceste straturi impermeabile de rocă pot aluneca pe o asemenea supapă de defecțiune, creând în mod eficient o poartă care blochează fluxul de apă subterană.
Când în cele din urmă supapa de defecțiune se fisurează și scade presiunea, se eliberează dioxid de carbon sau metan dizolvat în apa prinsă, extinzându-se în volum și împingând fisurile din defecțiune. Pe măsură ce gazul iese la iveală, acesta se electrizează și electronii eliberați de pe suprafețele crăpate se atașează la moleculele de gaz și generează un curent pe măsură ce se deplasează în sus.
„Rezultatele au susținut validitatea prezentei ipoteze de lucru, că interacțiunea cuplată a rocii de fracturare cu gazele adânci ale Pământului în timpul ruperii cvasi-statice a rocilor în zona focală a unei supape de defecțiune ar putea juca un rol important în generarea de pre și co- fenomene electromagnetice seismice ”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Folosind o configurație de laborator adaptată cercetării, echipa a reușit să testeze reacțiile dioritului de cuarț, gabrului, bazaltului și granitului cu granulație fină în simulări de cutremur reduse. Au arătat că curenții de gaz electrificat ar putea fi într-adevăr legați de fractura de rocă. Tipul rocii face diferența, au descoperit oamenii de știință. Rocile, inclusiv granitul, au defecte de rețea care captează electroni nepereche în timp, prin radiații naturale care se ridică de sub suprafață și care duc la un curent mai mare.
Și tipul de eroare pare să aibă și un efect. Studiul susține cercetările anterioare efectuate de aceiași oameni de știință în seismo-electromagnetică, arătând cum dioxidul de carbon eliberat dintr-o defecțiune de cutremur ar putea fi electrificat și poate produce câmpuri magnetice.
Alte ipoteze cu privire la exploziile electromagnetice includ ideea că rocile în sine ar putea deveni semiconductori sub suficientă tensiune și cu suficientă căldură, în timp ce alți experți nu cred că aceste explozii ciudate sunt predictive.