Un Oscar fără lacrimi

Un Oscar fără lacrimi

Gala din această seară se vrea cât mai puțin plictisitoare. Starurile au fost avertizate să taie masiv din discursuri și să nu devină patetice.

Ceremonia Oscarurilor din această seară, de la Kodak Theatre din Los Angeles - transmisă de HBO de la ora 3.00 dimineața și comentată la Radio România Cultural, de la aceeași oră -, stă sub semnul a două crize: cea financiară, care-i forțează pe organizatori să modereze fastul, și cea de spectatori, după un an în care gala a înregistrat un record negativ de audiență, la ABC, de doar 32 de milioane de spectatori (cu 20% mai puțin decât în 2007).   „Fiți conciși, originali și sinceri! Aveți doar 45 de secunde!”, a reamintit Sid Ganis, președintele Academiei Americane de Film, încercând să preîntâmpine momente ca acela din 2002, în care Halle Berry, plângând în hohote, a vorbit câteva minute. Pentru a crește cât de cât suspansul, pentru prima dată, organizatorii au ținut secretă lista vedetelor care vor înmâna premii la cea de-a 81-a ediție și l-au preferat pe Hugh Jackman pe post de amfitrion, în locul clasicului actor de comedie. Într-un gest care aduce mai degrabă a disperare, vedetele au fost sfătuite chiar, discret, să nu calce pe prea multe covoare roșii înainte de Oscaruri.

Brangelina, atracția serii Marele atu al galei pare a fi, deocamdată, doar prezența cuplului Brangelina, care a creat isterie în rândul fanilor și la Globurile de Aur, și la BAFTA. Angelina Jolie și Brad Pitt, ambii nominalizați pentru rolurile principale din „Schimbul”, respectiv „Strania poveste a lui Benjamin Button”, formează cel de-al șaptelea cuplu din istorie în care ambii parteneri concurează la această cate gorie. Ultima dată s-a întâmplat acum 42 de ani, când Richard Burton și Elizabeth Taylor intraseră în cursă pentru prestațiile lor din „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”.

Își vor face apariția pe covorul roșu și Mickey Rourke, Kate Winslet, Meryl Streep, Penelope Cruz, Sean Penn, Marisa Tomei, Anne Hathaway sau Robert Downey Jr., sub privirile atente a 1.500 de jurnaliști și fotografi acreditați la somptuoasa ceremonie.

92.000 de cristale Swarovski   Deși au declarat că se simt „vinovați” de luxul pe care îl vor afișa, din moment ce mii de americani rămân șomeri zilnic, organizatorii n-au moderat fastul decât la suprafață. S-a tăiat din numărul cadourilor oferite, s-au anulat unele petreceri, însă, în ce privește decorul, conceput de arhitectul newyorkez David Rockwell, nu s-a făcut niciun rabat.

Scena va fi încadrată de o cortină albastră de organza, pe care au fost aplicate nu mai puțin de 92.000 de cristale Swarovski, iar podeaua scenei va reproduce, prin lumini, pavajul din Piazza del Campidoglio, creată de Michelangelo. 

ÎN CURSĂ   Mickey Rourke nu se dă bătut  La categoria Cel mai bun actor, Mickey Rourke („The Wrestler”) nu pare să aibă rival, după un BAFTA și un Glob de Aur. Mulți însă l-ar prefera pe Sean Penn (politicianul gay din „Milk”) , deși n-ar fi o surpriză ca Oscarul să ajungă la Frank Langella („Frost/Nixon”) sau la Brad Pitt („Benjamin Button”). 

Hollywoodul pare să fi îndrăgit „Vagabondul milionar” al lui Danny Boyle suficient de mult încât să-i acorde titlul de Cel mai bun film. Producția cu aer bollywoodian este favorită la premiu, deși „Strania poveste a lui Benjamin Button”, cu Brad Pitt, are mai multe nominalizări - 13. 

Celelalte filme intrate în joc sunt cele două biografii ale unor oameni politici, „Milk” și „Frost/Nixon”, și drama despre Holocaust „Cititorul”. 

INSOLIT   Recordurile ediției 

„Strania poveste a lui Benjamin Button” este al 9-lea film din istoria Oscarurilor cu 13 nominalizări 

Meryl Streep și-a bătut propriul record: a fost nominalizată pentru a 15- a oară, pentru rolul din „Doubt”. 

Heath Ledger este al șaptelea actor nominalizat postum. Singurul care a și câștigat statueta a fost Peter Finch, cu „Rețeaua” (1977) 

La cei 33 de ani ai săi, Kate Winslet este cea mai tânără actriță cu șase nominalizări (n-a obținut niciodată trofeul) 

Frank Langella este al doilea actor nominalizat pentru rolul lui Nixon („Frost/Nixon”), după Anthony Hopkins

„Vals cu Bashir” este prima animație inclusă vreodată la categoria „film străin”

Ne puteți urmări și pe Google News