În județul Maramureş există un oraş care are străzile pavate cu aur. Primarul susţine că tocmai acest lucru îl împiedică să asfalteze acele zone.
Despre oraşul Baia Sprie se poate spune că are mai multe drumuri pavate cu aur.
“Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”, spune Dorin Paşca, primarul oraşului.
În jurul oraşului Baia Sprie sunt săpate galerii miniere încă de pe vremea romanilor. Documentele istorice spun că în zonă erau aproximativ 75 de exploataţii miniere aurifere. Este singurul loc din România în care se pot vedea erele geologice ale exploatării, relatează voceatransilvaniei.ro.
Aurul s-a extras din băile din zonă până în anul 2006 când s-a închis şi ultima mină. Edilul oraşului susţine că ar vrea să pună în valoare potenţialul turistic al zonei.
„Ne-am gândit că toată zona Băii Mari, al Bazinului Minier al Maramureşului ar putea avea un drum al aurului iar oraşul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ. Pe toate aceste cărări strămoşii noştri au cărat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu maşinile”, spune Dorin Paşca.
De asemenea, Dorin Paşca spune că şi-ar dori redeschiderea minelor de pe raza oraşului pentru că ar fi o şansă unică de revigorare economică a zonei.
Deocamdată, însă, legislaţia în vigoare nu-l ajută.
„S-a tot vorbit de redeschiderea minelor şi aici în Baia Sprie ne-am dori acest lucru. Deocamdată legile nu ne ajută dar lucrăm şi la asta. Cum am deschis spitalul închis de Guvern putem redechide şi minele. Noi avem mineritul în sânge”, spune edilul.
Peste 60% dintre locuitorii oraşului Baia Sprie au avut legătură cu mineritul într-un fel sau altul.