Un oraș antic a fost descoperit sub apă, după ce un rezervor a fost drenat în Orientul Mijlociu. Fotografiile arată ruine incredibil de bine conservate, despre care se crede că ar fi ale orașului Zakhiku, care a fost centrul imperiului Mitanni în urmă cu 3.400 de ani.
Arheologii au cartografiat așezarea care datează de mii de ani. Orașul a apărut din apele râului Tigru când o parte a rezervorului de acumulare din Mosul, din Irak, a fost drenat.
Orașul de sub apă
Țara este una dintre cele mai grav afectate de schimbările climatice, temperaturile crescând până la 45 de grade, nelăsând locuitorilor nicio altă opțiune decât să tragă apa din rezervor pentru irigare.
Germani și kurzii care lucrau la fața locului au descoperit turnuri antice și tăblițe de scris învelite în plicuri de lut. Pereții de acum mii de ani au fost găsiți intacți, în ciuda faptului că erau făcuți din noroi uscat la soare și au stat atât de multă vreme scufundați în apă.
Finanțarea a fost asigurată de Universitatea Freiburg și Universitatea din Tübingen, din Germania. Dr. Ivana Puljiz, profesor asistent de arheologie la Freiburg, a spus că vechea clădire folosită cu mii de ani în urmă era de o importanță deosebită. „În el trebuie să fi fost depozitate cantități enorme de mărfuri, probabil aduse din toată regiunea”, a adăugat ea.
Peter Pfälzner, profesor de arheologie la Universitatea Tübingen, a spus că menținerea tăblițelor de scris intacte a fost „aproape de un miracol”. Cercetătorii speră că cea mai recentă descoperire va oferi mai multe informații despre căderea orașului și va aduce mai multă lumină asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor săi.
Istoria imperiului Mittani
Imperiul Mittani a ajuns cândva dincolo de Munții Zagros din Iran și până în Marea Mediterană. Fondată pentru prima dată de indoiranienii din Mesopotamia și Siria, multe bătălii au fost purtate pentru controlul Siriei cu egiptenii până când a fost convenit un armistițiu.
În 2016, aventurieri și vânători de comori au descoperit ceea ce se credea a fi un oraș scufundat în largul coastei Greciei. Situl, care constă din structuri și podele pavate, este doar un fenomen geologic care se produce în mod natural, potrivit Mirror.co.uk.