Un bărbat omorât pe zebră: trei ani de puşcărie

Un bărbat omorât pe zebră: trei ani de puşcărie

Tatăl unui tânăr de 23 de ani din Cluj, care a fost ucis pe trecerea de pietoni în noaptea de 7 mai 2010, de un şofer care conducea sub influenţa băuturilor alcoolice şi a trecut pe roşu, îi acuză pe magistraţii clujeni că au favorizat infractorul în loc să facă dreptate.

Pe 28 iulie, Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe Ho ra ţiu Tonea la cinci ani de închisoare cu executare, iar la apelul de pe 8 noiembrie, magistraţii Tribunalului Cluj i-au redus pedeapsa la trei ani şi şase luni cu executare.

"Mesajul social este că poţi să conduci cum vrei"

Marius Lazăr, tatăl victimei, conferenţiar la Facultatea de Sociologie de la Universitatea "Babeş-Bolyai" e revoltat de deciziile magistraţilor clujeni, în condiţiile în care ancheta procurorilor a arătat că şoferul Horaţiu Tonea avea o alcoolemie de 1,95, a intrat pe roşu în intersecţie şi a fugit de la locului accidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă a primit sub limita minimă de cinci ani, este un îndemn la exonerare. Mesajul social al acestei sentinţe este că poţi să conduci cum vrei pentru că nu se întâmplă nimic. Nu face decât să încurajeze o conduită foarte periculoasă pe şosele. E ca şi când copilul meu a murit a doua oară", susţine sociologul Marius Lazăr.

Ancheta făcută de procurori indică faptul că trupul lui Şerban Lazăr a fost proiectat la 30 de metri de la locul impactului.

"Vreau justiţie. Schema de semaforizare indică faptul că Şerban a trecut pe roşu, dar asta e doar o contravenţie. Vinovăţia pentru omor nu se amestecă cu vinovăţia unei contravenţii. Copilul meu a trecut pe roşu la o oră când strada era goală şi nu era nimeni. Tonea a intrat în intersecţie pe roşu, cu viteză, beat, nu a încetinit în apropierea trecerii de pietoni şi apoi a fugit. Nu vreau răzbunare, ci doar justiţie. Dacă limita este între 5 şi 15 ani, atunci atât să primească", adaugă tatăl studentului.

I-au "greşit" înălţimea ca să reducă viteza

Marius Lazăr susţine că pe parcursul judecării procesului nu a simţit vreo "intervenţie" din partea acuzatului, dar că au existat totuşi câteva inadvertenţe. "Pe parcursul anchetei au existat mici detalii care însă nu au influenţat dosarul. De la IML a venit o descriere a băiatului meu în care era mai înalt cu zece centimetri. Acest mic amănunt e corelat cu anumite formule de calcul care duc la stabilirea vitezei maşinii. Era doar un detaliu tehnic", mai spune Mariu Lazăr.

Pe de altă parte, judecătorii din completul de apel de la Tribunalul Cluj au uitat să-i prelungească şoferului Horaţiu Tonea perioada de arest. În sentinţa prin care s-a dispus micşorarea pedepsei la trei ani şi şase luni cu executare, cei doi judecători nu au făcut nicio referire la faptul că Horaţiu Tonea era arestat în baza unei sentinţe a Judecătoriei Cluj.

Potrivit unor surse judiciare, conducerea Penitenciarului Gherla a sesizat eroarea şi a cerut să se emită o nouă sentinţă în care să fie menţionată şi prelungirea arestului.

"Adevărul se construieşte într-un proces, trebuie să-l obţii, să-l smulgi, să-l dovedeşti etc. Şi contează foarte mult să dovedeşti şi nu ceea ce e adevărat în sine", conchide sociologul Marius Lazăr.