Creșterea cazurilor de infectări și a deceselor provoacă mare îngrijorare.
Există pericolul ca România să o ia pe urmele Italiei în ceea ce privește numărul de persoane afectate de coronavirus. Avertismentul a fost lansat de Simona Pârvu, șeful Institutului Național de Sănătate Publică. Ea a afirmat că numărul de infectări este în creștere și suntem foarte aproape să trăim coșmarul prin care a trecut Italia în primăvară. La vremea respectivă, Peninsula era cea mai afectată țară de pandemie de pe „Bătrânul Continent”.
Rata de trasmitere a virusului este destul de ridicată și se situează între 1 și 1.1, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor zilnice crește, iar dintre acestea, între 2 și 5% ajung la secția de terapie intensivă. Mai exact, „la o medie de 1.100 cazuri pe zi, la ATI ajung între 20 și 50 de bolnavi. Din păcate, dacă ne menținem pe acest trend numărul de decese va rămâne crescut”, a spus Simona Pârvu într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.
Îngrijorător este faptu că țara noastră ocupă primul loc în Europa la numărul deceselor din ultimele 14 zile la suta de mii de locuitori.
„Poate ar fi fost mai bine dacă reușeam să instituim măsurile mai devreme, însă nici acum nu este prea târziu”, a mai declarat Simona Pârvu. În ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat 1.232 de cazuri noi și 48 de persoane decedate. Până astăzi au fost confirmate 55.241 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 2480 de decese.
28.006 pacienți au fost declarați vindecați și 5.136 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. „Eu cred că orice ţară care are un sistem sanitar evoluat şi cu experienţă va trebui să aibă astfel de măsură, pentru că altfel scapă de sub control persoane care pot fi cu boli chiar periculoase care să infecteze pe alţii, pentru că ele nu vor să se interneze sau să se izoleze”, declara Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.