Un nou traseu inaugurat în Cetatea Alba Carolina

Mii de albaiulieni au participat astăzi la inaugurarea Traseul de Nord al fortificaţiei bastionare din Alba Iulia, cu o suprafaţă totală de peste 50.000 de metri pătraţi, după ce la începutul lunii au fost deschise oficial Traseele Sudic şi Estic.

Participarea localnicilor şi a turiştilor a fost masivă, deoarece tot astăzi este sărbătorită şi "Ziua Cetăţii", manifestare ajunsă la a treia ediţie.

Traseul Nordic, inaugurat astăzi, este cel mai lung dintre cele deschise până acum publicului, în aceste zile urmând să fie semnat şi contractul pentru reabilitarea laturii de vest a Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia, după cum a anunţat astăzi primarul Mircea Hava, care a precizat că doreşte ca exact peste un an, tot de Ziua Cetăţii, să inaugureze şi acest ultim traseu care mai trebuie reabilitat. 

Lucrările executate până acum au fost realizate în baza unui proiect demarat în toamna anului 2009, primul semnat în Regiunea Centru în cadrul Programului Operaţional Regional- Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.1., cu o valoare de circa zece milioane de euro. Proiectul "Reabilitare centru istoric - Traseul Sudic şi Estic, Traseul Nordic - căi acces, iluminat şi mobilier urban specific" şi-a propus să creeze premisele pentru ca Alba Iulia să devină una dintre cele mai atractive capitale ale turismului cultural-istoric, de afaceri sau religios din România.

Latura de vest va fi reabilitată prin proiectul "Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, fortificaţia de tip Vauban". Acesta are o valoare de de peste 68 de milioane de lei şi a fost semnat în decembrie 2010. Lucrările propuse prin acest proiect sunt mult mai complexe, deoarece este vorba şi despre reconstruirea unei porţiuni importante, după ce, în 1921, când a fost demarată construirea Catedralei Reîntregirii, o parte din zidurile cetăţii au fost dinamitate. Totodată, va fi coborât nivelul de călcare, ceea ce va schimba radical aspectul parcului din faţa Catedralei Reîntregirii, proiectul presupunând revenirea la forma iniţială a fortificaţiei.

Sărbătoare

Albaiulienii alături de turiştii veniţi în număr mare la Alba Iulia au fost invitaţi să îşi petreacă întreaga zi în şanţurile Cetăţii Alba Carolina, având la dispoziţie kilometri întregi pentru plimbare sau pentru a merge cu bicicleta sau rolele, mai ales că inaugurarea a avut loc cu ocazia celei de-a treia ediţii a Zilelor Cetăţii, o sărbătoare iniţiată şi organizată de Grup Corint SA, firma care a executat lucrările de reabilitare, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia.

"La fiecare zi a Cetăţii am inaugurat câte ceva. dacă anul trecut am inaugurat pe banii noştri, iată că anul acesta am inaugurat pe banii primăriei, pe fonduri europene, Traseul de Nord. Şi anul viitor de Ziua Cetăţii vrem să facem un cerc în jurul Cetăţii, deoarece va fi gata şi lucrarea de pe partea de vest (...) Traseul de Nord este identic ca organizare cu Traseul de Est şi Traseul Sudic, cu alei pietonale, cu bănci, cu mobilier urban şi cu elemente de artă, cu flori multe şi copaci vor creşte în câţiva ani", a declarat Dan Sabău, administratorul Grup Corint SA.

Programul propus de organizatori a fost unul destul de variat, dar relaxat. Ziua a început momentele oficiale: inaugurarea investiţiilor, ceremonia schimbării Gărzii Cetăţii şi salve de tun, după care oamenii au fost invitaţi să se plimbe şi să servească o gustare în aer liber. Pe traseu, vizitatorii au avut ocazia să asculte recitaluri de muzică medievală, au putut participa la o lecţie de pictură în aer liber, fiind invitaţi şi la un concert de fanfară şi la un spectacol de muzică populară.

De la ora 21 este programată o defilare cu torţe, care va fi urmată de un foc de artificii.