Un nou terminal la aeroportul clujean

Dezvoltarea judeţului şi creşterea traficului aerian au impus investiţii în infrastructură.

Două milioane de pasageri vor putea fi transbordaţi anual, odată cu inaugurarea de ieri a noului terminal de sosiri al Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca. Dezvoltarea aeroportului s-a impus în urma exploziei economice a judeţului Cluj din ultimii ani. Pe de altă parte, numărul călătorilor se va mări odată cu startul Ligii Campionilor, în care va juca echipa de fotbal CFR Cluj.

Un calcul efectuat de autorităţ ile clujene arată că, dacă CFR Cluj va juca cu echipe din Spania, Italia sau Marea Britanie, la fiecare meci sunt aşteptate să aterizeze la Cluj-Napoca, în medie, 20 de avioane. Investiţie de 15 milioane de euro Noul terminal are o suprafaţă desfăşurată de peste 10.800 de metri pătraţi şi asigură primirea atât a fluxului de pasageri intern, cât şi internaţional. Investiţia, care se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, asigură aeroportului clujean o faţă nouă. Aceşti bani provin din bugetul Consiliului Judeţean Cluj, autoritatea tutelară, şi din fonduri proprii.

Dacă, până în prezent, pasagerii care ajungeau la Cluj-Napoca erau nevoiţi să aştepte la coadă, într-o aerogară foarte mică, pentru efectuarea formalităţilor de vamă şi ale poliţiei de frontieră, noul terminal asigură în prezent spaţiu şi trei porţi de acces care permit preluarea simultană a pasagerilor de pe trei aeronave. De asemenea, noul terminal are în subsol spaţiu de manevrare a bagajelor şi locuri special amenajate pentru persoanele „problematice“: indezirabili, reţinuţi sau azilanţi. La parter există o zonă publică de 1.135 de metri pătraţi, spaţii comerciale, un salon VIP şi birouri. La etajul unu se află birourile administrative ale diferitelor companii aeriene, un restaurant şi o sală de conferinţe. Un terminal de plecări, în perspectivă Potrivit directorului aeroportului, David Ciceo, până în luna decembrie va fi inaugurat şi terminalul de plecări. Acesta va fi cu 50 la sută mai mare decât terminalul inaugurat ieri. „Investiţia în terminalul de plecări va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, iar lucrările sunt începute de câteva luni“, a declarat Ciceo. Acesta a mai spus că, începând de săptămâna viitoare, vor începe lucrările de construcţie la o nouă platformă, care va permite parcarea simultană a 13 avioane.

La începutul anului viitor, vor demara lucrările la noua pistă de 3.500 de metri care va permite aterizarea avioanelor de mediu şi lung curier. Această investiţie este estimată la 100 de milioane de euro. CURSE British Airways va zbura de lângă Feleac Directorul David Ciceo a anunţat, ca o noutate, că British Airways va opera de pe aeroportul din Cluj o cursă spre Londra. „Acum sunt negocieri pentru acest lucru. De asemenea, Air France vrea să opereze la Cluj o cursă spre Paris, dar aici sunt ceva probleme pentru că ei vor să facă acest lucru prin Tarom“, a mai spus directorul aeroportului clujean.

Numărul pasagerilor care aleg Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca s-a dublat în ultimii ani. Dacă în 2004 au fost 162.668 de pasageri, iar în 2007, 390.521, în anul 2008 numărul celor care călătoresc spre şi dinspre Cluj va ajunge la 800.000. Companiile aeriene care operează pe aeroportul din Cluj-Napoca sunt Tarom, Lufthansa, Carpatair, Malev, Wizzair şi Germanwings. Principalele destinaţii sunt Bologna, Londra, Madrid, Viena, Milano, Frankfurt, München, Florenţa, Stuttgart, Düsseldorf, Verona, Roma, Bari, Atena, Torino, Bergamo, Ancona, Veneţia, Odessa, Thessaloniki, Barcelona, Londra, Dortmund, Valencia, Budapesta, Köln.