Grupul rus Gazprom a anunţat marţi că a trimis companiei energetice Naftogaz o factură în valoare de 5,3 miliarde de dolari pentru gazele naturale, iar ucrainenii au la dispoziţie 10 zile să plătească. În replică, Naftogaz a spus azi că nu va plăti factura. Momentul nu e ales întâmplător.
Scandalul apare în plină iarnă, când Europa depinde într-o foarte mare măsură de gazul cumpărat de la ruşi. Nici acum Europa nu poate uita episoadele din anii trecuţi, când grupul rus Gazprom a închis robinetul cu gaze, lăsându-i pe europeni să îngheţe, pe fondul disputelor cu Ucraina, pe unde trec principalele conducte de tranzit al gazului rusesc spre Europa. România îşi acoperă acum din import circa 13 milioane metri cubi de gaz pe zi, dintr-un consum total de până la 70 milioane metri cubi.
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.
Grupul rus a anunţat ieri că a trimis companiei energetice Naftogaz o factură în valoare de 5,3 miliarde de dolari pentru gazele naturale pe care nu le-a achiziţionat anul trecut, în conformitate cu clauza "take-or-pay" din contractul convenit între cele două părţi, informează Reuters. Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienţii Gazprom sunt obligaţi să plătească pentru volumul de gaze naturale contractat, chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică.
"În conformitate cu prevederile contractului, o factură în valoare de 5,319 miliarde de dolari a fost trimisă către Naftogaz", se arată într-un comunicat de presă al Gazprom. Grupul controlat de statul rus precizează că factura acoperă perioada cuprinsă între al doilea şi al patrulea trimestru al anului trecut, iar Naftogaz are la dispoziţie 10 zile să plătească suma solicitată.
Cu toate acestea, Ucraina nu a mai achiziţionat gaze naturale din Rusia începând din luna noiembrie 2015. În luna iunie 2014, Gazprom a impus Ucrainei să treacă la un sistem prin care trebuie să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze. În replică, compania ucraineană Naftogaz a făcut apel la Curtea de arbitraj de la Stockholm, în încercarea de a obţine o modificare retroactivă a contractului de tranzit al gazelor naturale convenit cu Rusia pentru perioada 2009-2019.
Au explodat importurile de gaze în România
Pentru a evita dependenţa de conductele prin Ucraina, Rusia are mai multe variante de ocolire. Unul dintre ele este conducta Turkish Stream, destinată aprovizionării zonei de sud-est a Europei.
Potrivit Gazprom, consumul de gaze naturale ruseşti în rândul potenţialilor utilizatori ai gazoductului Turkish Stream a crescut în 2016. "Creşterea cererii de gaze naturale ruseşti în Europa de Sud-Est, regiune ţintă a Turkish Stream, arată în mod clar că acest proiect este bine fundamentat şi vine la momentul oportun pentru a acoperi necesarul de energie al acestor ţări", a apreciat Gazprom, în urmă cu o săptămână.
Potrivit datelor prezentate de grupul rus, România a achiziţionat anul trecut de la Gazprom o cantitate de 1,48 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 740% comparativ cu 2015.