Procurorii Felicia Vlad si Cornel David Deca de la DNA Braşov i-au trimis in judecată pentru evaziune fiscală pe fostul președinte al CJ Brasov Aristotel Căncescu şi alti patru inculpați, deși aveau toate elementele prin care să stabilească nevinovăția acestora.
Potrivit Lumea Justiției, DNA a decapat cu intenție, deși existau toate elementele pentru a stabili că inculpații nu sunt nevinovați. Dovada este oferită de judecătorii Mihaela Darabana și Răzvan Dicu de la Curtea de Apel Brașov în motivarea deciziei de achitare definitivă a fostului președinte al Consiliului Județean Brașov Aristotel Cancescu.
Luju.ro prezintă Decizia 87/2021 din 16 februarie 2021, pronunțată în dosarul 1260/6/2017, prin care judecătorii Mihaela Darabana și Răzvan Dicu de la Curtea de Apel Brașov au menținut definitiv achitările dispuse în 2019 de către judecătoarea Cristina Gabriela Ciolacu de la Tribunalul Brașov în cazul lui Aristotel Căncescu și a altor patru inculpați, într-un dosar privind presupuse fapte de evaziune fiscală în legătură cu vânzarea a 33 de licențe audio-vizuale, precum și a rețelei unui post de radio.
Curtea de Apel Brașov a schimbat temeiul achitării în „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege
La fond, Tribunalul Brașov dispusese achitarea inculpaților pe motiv că -fapta nu există- (art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală), dar Curtea de Apel Brașov a schimbat temeiul achitării în „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege” (art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală).
Ex-președintele Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată printr-un rechizitoriu întocmit de procuroarea Felicia Vlad de la DNA Brașov și confirmat de fostul șef al DNA Brașov Cornel David Deca.
Curtea de Apel Brașov dezvăluie că organele fiscale care au efectuat controale în perioada supusă cercetării nu au sesizat nereguli în privința tranzacțiilor
Judecătorii Mihaela Darabana și Răzvan Dicu de la Curtea de Apel Brașov explică faptul că nu sunt îndeplinite cerințele laturii obiective ale infracțiunii de evaziune fiscală pentru care cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată. Potrivit deciziei, judecătorii au constatat că activitatea desfășurată de către inculpați nu a fost una ascunsă, ci dimpotrivă organele fiscale au avut posibilitatea să ia la cunoștință de tranzacțiile succesive privind licențele. Mai mult, Curtea de Apel Brașov dezvăluie că organele fiscale care au efectuat controale în perioada supusă cercetării nu au sesizat nereguli în privința tranzacțiilor.
De asemenea, Aristotel Căncescu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, deși tranzacțiile invocate în rechizitoriu fuseseră controlate de organele fiscale, care nu găsiseră nimic în neregulă. Cu alte cuvinte, procurorii Felicia Vlad și Cornel David Decă i-au trimis în judecată pe inculpați chiar dacă existau elementele necesare prin care să stabilească nevinovăția acestora.
Mai multe detalii despre acest dosar puteţi citi aici.