Două cadre medicale, de la centrul de vaccinare din Bistriţa, au fost reținuți după ce s-a descoperit că primeau bani grei pentru vaccinuri false. Aceștia își făcuseră o adevărată afacere, iar oamenii beneficiau de certificate verzi fără a se imuniza.
Polițiștii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia Generală Anticorupţie - Structura Centrală au făcut o serie de percheziții, printre care și la un centru de vaccinare din zonă.
Autoritățile au descoperit că doi asistenţi medicali angajaţi la centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) încasau sume de bani uriașe în schimbul unor certificate verzi. Oamenii voiau dovada că sunt imunizați, dar nu se vaccinau cu adevărat. Unul dintre vinovați a fost prins în fapt.
"În cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de două cadre medicale, în două dosare penale distincte. În fapt, activitatea infracţională a primului asistent medical, care îşi desfăşura activitatea la centrul de vaccinare al SVSU Bistriţa, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 - aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului.
Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care îşi desfăşura activitatea în cadrul aceluiaşi centru, au fost reţinute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 - aprilie 2022.
Un nou caz de vaccinare falsă
Astfel, cei doi au pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obţinerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.) de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective", se precizează în comunicatul de presă.
Cele două cadre medicale au fost reținute pentru 24 de ore și s-a aflat că nu acționau singuri. Aveau mai multe ajutoare care se ocupau de racolarea oamenilor, de strângerea banilor. Aceștia au fost găsiți vinovați pentru pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi fals informatic. Nu este primul caz din România. Mai mulți angajați de la centrele de vaccinare au încercat să se îmbogățească cu ajutorul vaccinării false, potrivit agerpress.