Republica Moldova. Peste 600 de elevi de la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat vor beneficia de condiții moderne de studii. Un nou bloc de studii a fost deschis cu sprijinul financiar al Guvernelor Republicii Moldova și României.
Evenimentul de lansare a avut loc într-un cadru solemn, cu participarea viceprim-ministrului, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și a ministrei Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu. La eveniment a participat și secretarul de stat de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Valentina Olaru, și primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.
Liceul teoretic „Mihai Eminescu” este singura instituție cu predare integrală în limba română din UTA Găgăuzia
Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a salutat realizarea acestui proiect important. „Am inaugurat la Comrat o nouă clădire a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. Este singura școală cu predare integrală în limba română din UTA Găgăuzia. Construcția a fost realizată cu finanțare de la Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova”, a spus Luminița Odobescu.
Șefa diplomației române a afirmat că „țara sa investește în oameni, în educație, în proiecte, în infrastructură, în șosele, drumuri, în instituții de învățământ și instituții culturale”. „Toate aceste acțiuni au obiectivul să sprijine cetățenii Republicii Moldova să-și îmbunătățească condițiile de viață. Este vorba de proiecte concrete, în interesul cetățenilor, care vor continua și în perioada următoare”, a remarcat oficialul.
Ambasada României la Chișinău a subliniat că proiectul implementat la Comrat este încă un exemplu de sprijin venit direct din România în beneficiul cetățeanului, al tinerei generații. Acest lucru pentru un viitor mai bun și mai multe oportunități.
Elevii liceului teoretic „Mihai Eminescu” au o promovare de 100% la bacalaureat
Potrivit reprezentanților MEC, liceul teoretic „Mihai Eminescu” nu este doar o instituție remarcabilă pentru regiune, ci și un reper important pentru sistemul educațional din Republica Moldova.
„Cu o promovabilitate de 100% la bacalaureat, multiple premii obținute la olimpiadele naționale, dar și la concursurile extrașcolare, acest liceu reprezintă un veritabil simbol al excelenței educaționale. Totodată, el oferă locuitorilor din Găgăuzia și municipiul Comrat o oportunitate unică de a studia în limba română. Acest lucru permite valorificare identității culturale românești”, a specificat Valentina Olaru, secretar de stat al MEC.
Proiectul a fost lansat în anul 2019, iar lucrările a fost începute în 2020. În perioada 2020-2023, din bugetul de stat al Republicii Moldova au fost alocate circa 8,6 milioane de lei (aproximativ 430 mii de euro) pentru construirea noului bloc. Suplimentar, Guvernul României a oferit un grant de 15 milioane de lei (aproximativ 750 mii de euro) prin programul de asistență tehnică și financiară destinat instituțiilor preșcolare din Republica Moldova.