Elevul Miron Cozma nu avea talent de "Luceafar al huilei".
"Nu sunt autoarea sintagmei "Luceafarul huilei". Il respect prea mult pe Eminescu ca sa-mi fi permis o asemenea apreciere desucheata", ne-a declarat, la Petrosani, Cornelia Pantelimon.
Cornelia Pantelimon, fosta profesoara a lui Cozma, nu a crezut in destinul literar al acestuia.
"Ii lipsea spiritul de lider"
Aceasta a fost timp de patru ani profesoara de limba romana a lui Miron Cozma din perioada in care acesta era licean la Petrila. Am convins-o cu mare greutate sa ne povesteasca etapele "devenirii literare" a lui Miron Cozma.
Condamnat la 18 ani de inchisoare, Cozma este - astazi - foarte aproape de a fi eliberat. Motivul? Ar avea inteligenta peste medie, tendinta de a se impune ca lider si potential creativ, potrivit Comisiei de la Penitenciarul Rahova.
"Cozma era in prima jumatate a elevilor ca pregatire, dar nimic nu lasa sa se intrevada destinul lui ulterior. Pentru mine a fost ciudat sa aud ca a devenit liderul minerilor. Nu promitea atunci cand era elev sa devina un conducator", spune profesoara lui Cozma.
"Nu participa la cenaclul scolii"
Comisia speciala a penitenciarului si-a motivat cererea de eliberare si prin faptul ca Miron Cozma participa la cenaclul literar al inchisorii. In ultimii ani, aflat in arest, fostul ortac a inceput sa scrie si poezii.
Avea in liceu o asemenea vocatie? Profesoara spune ca nu i-a citit niciodata creatiile literare: "Pe atunci, nu scria poezii. Eu aveam un principiu pe care il spuneam si elevilor. Intai inveti sa scrii si dupa aceea scrii. Le taiam aripile creatoare. In cenaclul scolii nu activa. Era un copil curios si ii placea literatura. Nu am ce sa-i reprosez ca elev, dar nici vremurile nu-i permiteau sa fie neascultator".
Inclinatia lui Cozma pentru diverse manifestari culturale - care i-ar fi impresionat pe membrii comisiei de eliberare - nu este confirmata de Cornelia Pantelimon.
"Atunci, la liceu la Petrila avea loc un eveniment extraordinar cu participarea lui Romulus Vulpescu si Tudor Gheorghe. Nu tin minte daca Miron Cozma venea la asemenea evenimente", rememoreaza profesoara.
Declaratie
Macovei, jenata de raportul "Cozma"
Ministrul justitei, Monica Macovei, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca "s-a simtit jenata" in momentul in care a citit fragmente din raportul inaintat de Comisia pentru Eliberari Conditionate a Penitenciarului Rahova in cazul lui Miron Cozma. Conform declaratiei ministrului, raportul a vizat comportamentul detinutului doar pentru ultimele sase luni, ceea ce, in opinia Monicai Macovei, "este o decizie discutabila".
Ea a sustinut ca nu poate comenta decizia instantei, dar a afirmat ca la dosar a fost depus si raportul intocmit anul trecut, cand s-a stabilit ca Miron Cozma a beneficiat, in cadrul Penitenciarului Rahova, de un tratament preferential, a dat dovada de comportament agresiv si a avut, in celula, un telefon mobil, incalcand astfel legea. (Marius Iosef)
Bilant
Mineriadele lui Cozma
29 ianuarie 1990: in urma apelului lansat de Ion Iliescu, 5.000 de mineri vin la Bucuresti si fac dreptate folosind ca argumente bate si rangi. Ortacii devasteaza sediile principalelor partide de opozitie.
28 februarie: scenariul se repeta
13-15 iunie 1990: peste 15.000 de mineri vin la Bucuresti si ii ataca pe manifestantii din Piata Universitatii; devasteaza Universitatea, Facultatea de Arhitectura, sediile PNTCD si PNL. Au fost 560 de raniti si s-au inregistrat sase decese.
24-28 septembrie 1991: Miron Cozma a condus mineriada in urma careia a cazut guvernul Petre Roman. Ortacii au raspandit teroarea in Bucuresti. Au fost asediate guvernul si televiziunea. Peste 450 de persoane au ajuns la spital. Cozma este arestat pentru prima data pe 10 ianuarie 1997 si eliberat pe 10 iulie 1998.
Ianuarie-februarie 1999: la evenimentele din 1999 au participat 6.500 de ortaci. Minerii - in drum spre Bucuresti - au infrant barajele fortelor de ordine. La Costesti (Valcea), au luat ostatici 1.500 de jandarmi, iar ministrul de interne Gavril Dejeu a fost inlocuit. Conflictul s-a incheiat cu "Pacea de la Cozia", in urma careia minerilor li s-au promis o serie de facilitati.
Pe 14 februarie, Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de temnita. Acesta a scos minerii in strada cu intentia de ajunge la Bucuresti, pentru a-si face singur dreptate. Minerii au fost opriti la Stoenesti, in apropierea podului care traverseaza Oltul. Descoperit intr-un autobuz, Miron Cozma a fost arestat a doua oara pe 17 februarie 1999. In acest moment, este inchis in Penitenciarul Rahova.
Interviu
"In liceu nu avea acel spirit de aventura"
Profesoara Cornelia Pantelimon refuza sa-i apara poza in ziar. Nu vrea cu niciun chip sa fie fotografiata. Ne-a spus ca oricum si-a calcat pe inima pentru a ne acorda acest interviu.
EVZ: Dupa terminarea liceului, cand ati mai auzit de el? Cornelia Pantelimon: Mereu am avut informatii despre el. In perioada in care era lider in Liga Sindicatelor miniere, scolile apelau la ajutorul lor. In plus, ii cunosteam sotia foarte bine. L-am revazut cu ocazia intalnirilor prilejuite de implinirea unui numar de ani de la terminarea liceului.
Parerea mea este ca, la un moment dat, a intrat intr-o haita de lupi. A fost influentat si de atmosfera de dupa Revolutie, cand toata lumea era foarte revolutionara, agitata, categorica. Probabil a intrat in hora asta si atunci - din strafundurile sale - a tasnit dorinta spre a fi in fata. In cazul sau, nu a fost un lucru bun.
La absolvire, intrezareati coordonatele destinului ulterior al lui Cozma?Sincer, nu. In niciun caz, nu era inclinat spre aventura, pentru ca el s-a aruncat intr-o aventura. Am inteles ca a urmat Institutul Minier ca multi alti. Desi a terminat o scoala cu profil real, avea aplecare spre partea umanista. Nu a exploatat acest fapt.
Cum era o ora de clasa cu Miron Cozma?Pe vremea aceea, nu se chiulea. Deci nici Miron Cozma nu avea probleme cu absentele. Erau reguli stricte, aspre si erau respectate de toti elevii. Si atmosfera era altfel.
La intervale regulate, organizez intalniri cu clasele la care am fost diriginta si chiar profesoara. Aproape toti fostii mei elevi au absolvit o facultate.
Va asteptati sa scrie o carte de memorii sau de versuri?Este posibil orice. Azi apar atatea carti, asa ca nu m-ar mira nimic... Toata lumea e prinsa de febra scrisului. Am fosti elevi care fac parte din Uniunea Scriitorilor si care in liceu nu aveau inclinatii spre literatura.
Ce nota i-ati da la literatura romana?Intre 7 si 8.
Memorie
Haiducul liceenilor
In asteptarea profesoarei, am avut ragazul de a sta de vorba cu elevii Grupului Scolar "Dimitrie Leonida" din Petrosani. Desi Cornelia Pantelimon a implinit varsta pensionarii, penuria de cadre didactice a facut-o sa revina la catedra acestui institut de invatamant. Preda tot literatura romana.
In jurul orei 14.00, liiceenii isi fac loc pe o strada ingusta catre casa. Sunt galagiosi, binedispusi... Am vrut sa aflam cum a ramas in memoria tinerilor un om care a jucat un rol funest in destinul Romaniei postdecembriste. Absent timp de opt ani din Petrosani, Cozma are o imagine mai degraba de haiduc in memoria colectiva a liceenilor de astazi.
"A fost un om bun. A luptat pentru mineri, le-a dat case, locuri de munca. Acum, eu nu stiu ce spune legea. Am auzit ca presedintele Iliescu l-a gratiat si, din moment ce l-a gratiat, trebuia sa ramana liber. Pentru oras ar fi un castig sa se intoarca. Cred ca 18 ani de temnita e prea mult pentru ceea ce a facut. A vrut ca minerii sa duca un trai decent. Nu i-a lasat la greu. De mineriade nu-mi aduc aminte deoarece eram prea mica", considera Roxi.
"As semna pentru el"
O colega de-a ei, care se prezinta Ancuta, spune ca in scoala nu se vorbeste despre Cozma si ca tot ce stie despre el a aflat de la televizor: "Nu am vazut prea multe lucruri rele spuse despre el pe micul ecran".
Tudor crede ca fostul lider al ortacilor ar fi bine venit in Valea Jiului. Afirma ca cineva l-a influentat negativ si poate chiar l-a manipulat atunci cand a condus mineriadele.
Niculae este si mai transant: "Stiu ca a fost liderul minerilor din Valea Jiului si un om bun. A stat la puscarie pentru ca, la un moment dat, l-a apucat nebunia si i-a dus pe mineri la Bucuresti sa il schimbe pe presedinte. Daca aveam varsta necesara m-as fi dus si eu la Bucuresti. As semna si o petitie pentru eliberarea lui".
Psihologul Lavinia Constantinescu afirma ca imaginea buna pe care o are Miron Cozma in mintea unor liceeni se datoreaza lipsei de informatii si spiritului de fronda care caracterizeaza, in general, generatia foarte tanara.
"Liiceeni sunt la varsta la care simt nevoia sa se razvrateasca. Cozma le poate aparea - pentru ca ei nu si-au luat corect informatiile - drept un lider care, la un moment dat, s-a ridicat impotriva autoritatilor. Intr-o societate in care valorile sunt rasturnate, putem sa intelegem de ce copiii au o viziune atat de deformata despre ceea ce a reprezentat Cozma", spune psihologul.