Telescopul Alma, din Chile, a surprins în spațiu o imagine absolut spectaculoasă, ce ilustrează, pentru prima dată, un fenomen astronomic menționat în teoria generală a relativității a fizicianului Albert Einsten.
Potrivit Daily Mail, cercul de lumină surprins de telescopul Alma este, de fapt, o iluzie produsă de alinierea a două galaxii aflate la distanță, fenomen descris celebrul fizician. Potrivit teoriei sale, efectele graviționale ale galaxiei mai apropriate vor îndoi lumina emisă de galaxia mai îndepărtată.
Acest fenomen a fost surprins de telescopul Alma, în acest caz fiind vorba despre galaxia SDP.81 și o altă galaxie, care se aliniază atât de bine, încât lumina celei mai îndepărtate formează un cerc perfect, așa cum îl vedem noi pe Terra.
"Datorită imaginilor surprinse de Alma, astronomii vor putea acum să reanalizeze informațiile furnizate de imaginea distorsionată, pe care o vedem noi, și să facă o reconstrucție a imaginii adevărate a galaxiei îndepărtate. Informațiile aceastea sunt extraordinar de importante pentru noi deoarece ne ajută să înțelegem mai bine galaxiilor din perioadele de început ale Universului", explică astronomul american Jacqueline Hodge.