Persistenţa tensiunilor politice afectează imaginea României în ochii investitorilor străini şi poate antrena creşterea costurilor de finanţare ale ţării cu până la un milion de euro pe zi, se arată într-o analiză publicată recent de "Ziarul Financiar".
Leul s-a depreciat, săptămâna trecută, trecând prin trei zile de minim istoric. Vineri, cursul euro/leu a depăşit pragul psihologic de 5 lei/euro, cotaţia oficială fiind de 4,5142 lei/euro. Vineri a fost înregistrat un minim istoric al leului şi în raport cu dolarul, cu un curs de3,648 lei/dolar SUA.
Analiştii consultaţi de ZF avertizează că, dacă tensiunile politice nu se calmează repede, deficitul bugetar şi refinanţarea datoriei publică vor fi tot mai costisitor de finanţat. Aceştia anticipează, în acest caz, că leul va continua să se deprecieze, randamentele titlurilor de stat vor urca, iar cotaţiile CDS (Credit Default Swap - costurile de asigurare împotriva falimentului - n.r.) în cazul României vor creşte, fapt ce ar îngreuna revenirea Ministerului Finanţelor pe pieţele externe.
Impact semnificativ pe dobânzi
Stocul datoriei publice a României este de circa 50 miliarde de euro, iar cheltuielile cu dobânzile ajung la 2,5 miliarde de euro, iar o creştere a costului finanţării de la 6% la 7% poate însemna majorarea cheltuielilor cu dobânzile cu 500 milioane de euro pe an, adică peste un milion de euro pe zi.
"La datoria publică care nu mai este deloc mică, orice modificări semnificative în sus ale costurilor de finanţare ne costă. Dacă lucrurile se calmează repede la nivel local, nu este dramatic. Însă dacă incertitudinile persistă pentru mai mult timp, probabil, costurile de finanţare vor fi mai mari, cu efecte semnificative asupra costurilor cu dobânda la datoria publică", a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de ZF.