Compania Merck a declarat pe 29 septembrie că medicamentul său antiviral COVID-19 experimental, Molnupiravir, s-a dovedit a fi eficient împotriva variantelor de virus în studiile clinice, a raportat Hill .
Studii de laborator arată că medicamentul experimental anti-COVID dezvoltat de compania Merck pare să fie eficient contra variantelor cunoscute de coronavirus, inclusiv împotriva variantei Delta. Produsul antiviral se numește Molnupiravir.
Spre deosebire de vaccinuri, Molnupiravir nu țintește proteina spike a virusului, care face diferența între variante.
Din acest motiv, medicamentul antiviral ar trebui să fie la fel de eficace pe măsură ce virusul continuă să evolueze, spune Jay Grobler, șeful departamentului pentru boli infecțioase și vaccinuri din cadrul Merck.
Jay Grobler a declarat într-o prezentare la IDWeek, o reuniune anuală a organizațiilor de boli infecțioase, că molnupiravirul s-a dovedit a fi cel mai eficient atunci când este administrat pacienților la scurt timp după infecție. Este conceput pentru a trata pacienții cu COVID-19 ușor până la moderat, care prezintă riscul de a dezvolta boli severe.
Molnupiravir atacă polimeraza virală, o enzimă necesară virusului pentru a se replica
Medicamentul este astfel proiectat încât să introducă erori în codul genetic al virusului. Potrivit companiei producătoare, Molnupiravir este mai eficient atunci când este administrat în fazele timpurii ale infecției.
Compania farmaceutică americană anunțase anterior că un test intermediar de anvergură redusă a arătat că, după cinci zile de tratament cu Molnupiravir, niciunul dintre pacienții cărora li s-au administrat diverse doze de produs antiviral nu mai era pozitiv la COVID.
În paralel, 24% dintre cei din grupul placebo aveau niveluri detectabile de coronavirus.
În prezent, Merck desfășoară două studii de Fază III ale antiviralului său pe care îl produce în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics.
Un tratament vizează infecția cu COVID, iar celălalt urmărește prevenirea infecției. Merck anticipează că studiile de Fază III se vor încheia la începutul lunii noiembrie, anul curent.
La studii participă pacienții cu COVID-19 care nu sunt spitalizați, care au avut simptome de cel mult cinci zile și care sunt în pericol să facă forma gravă a bolii.
Guvernul SUA a semnat un acord în iunie pentru a cumpăra 1,7 milioane de antivirale molnupiravir pentru 1,2 miliarde de dolari, dacă este autorizat de FDA, informează thehill.