Toxina care determină sindromul hemolitic uremic putea fi depistată în două ore. Aceasta este concluzia unui medic despre cazul îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş.
Invitat la Digi24, medicul Marius Geantă a spus că îmbolnăvirile puteau fi preîntâmpinate: „În situaţia micuţilor se impunea testarea cu testul rapid pentru toxina produsă de această bacterie despre care se spune că este cauza bolii. Dacă la Piteşti şi în celelalte oraşe ar fi fost disponibil testul, iar medicii ar fi ştiut că trebuie să îl facă... Testul pune în evidenţă toxina care determină SHU (n.r. - sindrom hemolitic-uremic), poate fi pusă în evidenţă în două ore.
Primul copil testat este cel internat ieri la Spitalul Marie Curie. I s-a făcut testul rapid, dar după ce a trecut prin mai multe spitale din Bucureşti şi din Piteşti, de la momentul zero al crizei. Vorbim de aceeaşi conduită a medicilor în plin scandal determinat de SHU.
Protocoalele trebuiau elaborate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Există o comisie de epidemiologie, de pediatrie, nu i-am văzut în spaţiul public. Nu ştim dacă avem un protocol pentru testarea toxinei. Ce au făcut oamenii aceştia în acest timp? Nu s-a intervenit la nivel ştiinţific şi profesional, pentru că acest copil care s-a internat ieri a trecut prin spitalele din Bucureşti şi nicăieri nu a fost testat.
Autorităţile sunt cele care trebuie să restabilească încrederea în sistem. Avem un sistem sanitar, care, din păcate, îşi iubeşte prea puţin copiii”, a spus medicul.
Chemaţi de ministrul Sănătăţii să ofere explicaţii, specialiştii au declarat că sursele de îmbolnăvirie în cazul copiilor din Argeş sunt alimentele sau transmiterea de la om la om.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat joi că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş: este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Totodată, acesta a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti ca urmare a situaţiei copilului din localitatea Mioveni. Un alt bebeluş va fi transferat, joi, la Spitalul "Marie Curie" din Capitală. În acest moment, aici mai sunt internaţi cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic.