Un cofetar iranian, stabilit în România, a preparat, în 1993, un tort de 525 de kilograme. Cel cu care primarul Capitalei Sorin Oprescu se lăuda, în 2008, că e record mondial, avea doar 281 de kile.
Abbaszden Rahmat a ajuns în România în 1991. La bază bucătar, iranianul n-a putut să-și practice meseria întrucât bucătăria persană nu era, în acea vreme, printre favoritele românilor. Fiind și cofetar și-a găsit repede un loc de muncă. Vedetă a devenit abia în aprilie ’93 când, la cererea Băncii Turco-Române, de-abia înființate, a realizat un tort gigantic. Produsul finit, prezentat la recepția găzduită de Palatul Elisabeta, cântărea 525 de kilograme. Evenimentul a fost consemnat de presa vremii Din păcate, nimeni nu s-a gândit, pe atunci, să cheme și un reprezentant al Guiness Book. Există, însă, consemnări ale evenimentului în presa vremii. Articole, însoțite de fotografii ale tortului și realizatorului său, au apărut inclusiv în ziarul nostru. Șaisprezece ani mai târziu, Lui Oprescu i-a venit ideea să se remarce în același fel. Nici aici n-a fost original și chiar dacă cele 281 de kile ale tortului comandat de el au intrat în Cartea Recordurilor, adevăratul recordmen mondial e iranianul Abbaszden Rahmat, în prezent șomer. Imediat după ce a aflat de omologarea recordului, în ianuarie 2009, iranianul a vrut să-și facă auzită povestea și a apelat la un ziar local din Pitești, unde și-a spus păsul. Au vrut să aducă un tort din Turcia, cu tirul Inițial, bancherii de la Banca Turco-Română au intenționat să aducă din Turcia, cu tirul, un tort cu cinci etaje, de 50 jumătate de metru fiecare, cu diametrul la bază de doi metri și înălțimea de 2,5 metri. Au renunțat la inițiativa asta și au ales propunerea lui Abbaszden Rahmat, care se oferea să facă același lucru, dar direct în încăperea unde acesta urma să fie oferit celor peste o mie de invitați ai recepției. „Am zis că nu poate să aibă înălțimea aia, că se lipea de tavan. L-am făcut tot de cinci etaje, dar de 40 de centimetri. A ieșit de doi metri pe doi metri! Și de 525 de kilograme!”, se laudă iranianul stabilit în România. Recompensa: 60% din prețul unei garsoniere Abbaszden Rahmat a avut ajutoare trei fete de la firma unde era angajat atunci.. „Am muncit două zile și două nopți! Non-Stop! Plus o săptămână de pregătiri. L-am făcut chiar acolo, la Palatul Eisabeta. Au fost comandați suporți speciali pentru susținerea fiecărui blat...A meritat! Am primit ca recompensă o garsonieră la Piața Reșița. Șaizeci la sută, din cât a costat, a plătit banca și firma unde lucram!”. Iranianul a peregrinat prin țara noastră, pe la București, Craiova sau Pitești. A plecat înapoi în Iran și acum un an s-a întors. Acum e șomer, dar nu renunță la dorința de a i se recunoaște meritul că a fost creatorul celui mai mare tort din lume. „Domnu’ Oprescu e primar..., n-are nevoie de recordu’ ăsta!”. TORTUL LUI ABBASZEDEN RAHMAT Tortul făcut în urmă cu 19 ani avea, după cum își amintește cofetarul Iranian, următoarele ingrediente: 3.000 de ouă, 12 kilograme de miez de nucă, 15 kilograme de alune, 20 de kilograme de ananas, 30 de kilograme de banane, 38 de kilograme de margarină, 75 de kilograme de ciocolată, 70 de kilograme de făină și 80 de kilograme de zahăr și altele.Tortul nu a avut frișcă. Nu e limpede, însă, cum a cântărit iranianul produsul finit. RECORDURILE MONDIALE ALE LUI SORIN OPRESCU În decembrie 2008, primarul Capitalei a ținut să se remarce prin trei recorduri mondiale prin care Bucureștiul să intre în Cartea Recordurilor. Cel mai lung cârnat, cei mai mulți Moși Crăciuni și cel mai mare tort din lume. Tortul cu fructe şi frişcă, omologat de către reprezentanţii Guinness World Record drept cel mai greu din lume, a fost asamblat într-un cort ridicat în Piaţa Constituţiei. Blaturile au fost făcute într-un laborator de patiserie din Bucureşti. De asemenea, pentru cântărirea prăjiturii a fost nevoie de un cântar special, capabil să reziste greutăţii considerabile a tortului: 281 de kilograme.