Un Hong Kong in Kosovo

Washingtonul lanseaza neoficial ideea amanarii unei decizii in schimbul unui plan de dezvoltare de 90 de miliarde de euro.

Statele Unite, care la nivel oficial sustin incheierea pana la 10 decembrie a negocierilor privind viitorul Kosovo, ar putea amana pana in 2020 o reglementare definitiva a statutului provinciei sarbe, in fata impasului generat de opozitia Belgradului, a Rusiei si de rezervele din unele state UE fata de declararea unilaterala a independentei de catre teritoriul locuit in majoritate de albanezi.

„Statele Unite au doua optiuni. Fie vor recunoaste, impreuna cu alte cateva tari, independenta Kosovo, riscand insa probleme globale si regionale; fie vor renunta cativa ani la independenta formala, relaxand tensiunile regionale si dezvoltand economia provinciei”, a declarat un diplomat american sub protectia anonimatului, citat de publicatiile „Balkan Insight” si „Kosovo Express”.

Acesta este primul semnal neoficial privind cautarea la Washington a unei solutii alternative la declararea unilaterala a independentei, in contextul stagnarii negocierilor dintre sarbi si albanezi si al incapacitatii UE de a formula o pozitie comuna vizavi de acest dosar.

Marile state ale UE, ca Franta, Marea Britanie si Germania, sustin linia oficiala americana, insa alte tari comunitare - Romania, Slovacia, Spania, Cipru, Grecia, dar si Ungaria - au manifestat rezerve fata de retrasarea frontierelor in Europa si au apreciat ca nu trebuie impuse termene specifice pentru finalul negocierilor.

Pachet de compensarepentru albanezi

„Amanarea unei decizii pana in 2020 presupune o perioada de stimulare a economiei provinciei, iar UE si SUA ar putea oferi 7 miliarde de euro anual drept rasplata pentru aceasta perioada”, a declarat oficialul SUA, explicand ca provincia ar putea deveni o zona comerciala libera.

Oficialul a comparat statutul pe care l-ar putea avea Kosovo cu cel al provinciei Hong Kong, care se bucura de o autonomie sporita sub suveranitate chineza, o varianta propusa deja de partea sarba, dar ca solutie definitiva, pentru Kosovo.

Potrivit planului analizat la Washington, in  2020 ar urma sa fie organizat un referendum prin care populatia va decide statutul definitiv al provinciei.

REFUZ

Albanezii nu-si „vand” independenta

Diplomatul american citat de „Balkan Insight” si „Kosovo Express” a precizat ca ideea amanarii cu 13 ani a deciziei finale privind Kosovo in schimbul planului de dezvoltare economica a fost deja comunicata echipei de negociatori kosovari. Cu toate ca sustin ca nu au primit aceasta propunere din partea Washingtonului, albanezii au respins varianta vehiculata la nivel neoficial.

Agim Ceku, premierul provinciei administrate de ONU, a declarat ca nu va accepta nicio solutie de amanare: „Nimeni nu ne poate pacali oferindu-ne bani in schimbul independentei. Independenta nu este de vanzare”, a spus Ceku.