Un reprezentant de seamă din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Dr. Mike Ryan, a lăudat Suedia, pe care o consideră un „model” în ceea ce priveşte combaterea coronavirusului.
Remarcile lui Ryan vin în contextul în care ţara nordică a refuzat să se supună restricțiilor luate în alte ţări, care în prezent se pregătesc pentru relaxarea măsurilor aplicate pentru oprirea răspândirii temutului virus apărut în China.
Conform New York Post, „Dr. Mike Ryan, principalul expert în domeniul situațiilor de urgență al OMS, a declarat miercuri că există «lecții de învățat» de la națiunea scandinavă, care s-a bazat în mare măsură pe cetățeni pentru a se autoregla”.
„Cred că există o percepție că Suedia nu a trecut la măsurile de control și a permis răspândirea bolii. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr”, a declarat Ryan, fost chirurg traumatic irlandez și epidemiolog specializat în boli infecțioase și sănătate publică.
Oficialul OMS în vârstă de 55 ani a continuat spunând că, în locul blocajelor, Suedia a „pus în aplicare o politică publică foarte puternică în ceea ce privește distanțarea socială, în jurul îngrijirii și protejării oamenilor în unitățile de îngrijire pe termen lung”.
„Ceea ce a făcut altfel este că s-a bazat foarte mult pe relația sa cu cetățenii săi și pe capacitatea și disponibilitatea acestora de a implementa diatanţarea socială și autoizolarea. În acest sens, ei au aplicat politica publică prin intermediul parteneriatului cu populația.”
El a spus că țara a făcut rost de kit-urile de testare și că are o capacitate adecvată în spitale pentru a trata orice focare.
„Cred că dacă vrem să ajungem din nou la normal, dacă dorim să revenim la o societate în care nu avem blocaje, Suedia reprezintă un model”, a spus Ryan.
Suedia are o populație de 10,3 milioane de locuitori şi a înregistrat mai mult de 20.300 de cazuri și 2.462 de decese joi, 30 aprilie, cifre mult mai mari decât cele ale vecinilor săi nordici, care au implementat măsuri mai stricte.
Spre exemplu, Danemarca a înregistrat 9.206 de cazuri și 443 de decese în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, în timp ce Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 de decese la o populaţie de 5,4 milioane, conform cifrelor Universității John Hopkins.
La rândul ei, Finlanda a confirmat doar 4.906 de cazuri și 206 de decese într-o populație care ajunge la 5,5 milioane.
Abordarea Suediei a fost criticată de 2.300 de universitari care au redactat o scrisoare luna trecută prin care a solicitat guvernului să își reconsidere politica cu privire la restricțiile lejere, conform France Press.
„Trebuie să stabilim controlul asupra situației, nu ne putem îndrepta către o situație în care vom avea un haos complet. Nimeni nu a încercat această cale, deci de ce ar trebui să o testăm mai întâi în Suedia, fără o aprobare documentată?”, a transmis Cecilia Soderberg-Naucler, profesor la Institutul Karolinska.