Ca să avem informații curate, am purtat un dialog cu un grec din regiunea Halkidiki, cunoștință mai veche.
Localitatea se află la circa 60 de kilometri de Salonic, al doilea mare oraș al Greciei. Vin turiști de peste tot, ca în fiecare an: Polonia, Germania, Rusia, România, rar Elveția, Italia sau Marea Britanie. Așa e și în acest an, mă asigură Iorgos. Și grecii din Salonic vin în Halkidiki în concediu, așa cum mergem noi la Mamaia sau Eforie. Au mare și la Salonic, doar că acolo nu se poate face plajă, nu se poate intra în mare, e interzis de municipalitate. Amenzile sunt usturătoare. Însă, dacă ai locuința la malul mării, impozitul e măricel. Un fel de taxă pe peisaj, impusă de primărie.
- EVZ: Cum e în insule acum? Noi, românii, avem ceva teamă să venim în vacanță la voi. Am văzut cozile de la bănci…
- Iorgos: E liniște aici, veniți fără teamă! A fost un val de neliniște și oamenii s-au repezit să scoată banii, cum se întâmplă mereu și oriunde pe planetă în situație de criză. S-au pus niște restricții, noi putem scoate doar 600 de euro, turiștii au dreptul la o tranșă zilnică de 1.500 de euro. La noi în oraș (Nea Mudania), acum e liniște, blocajul a trecut. La Atena au fost ceva mișcări de stradă contra ideilor de a ieși din zona euro, dar atât. Politică, la fel ca la voi.
- În această săptămână, să zicem, românul să vină în Grecia cu card sau cu bani cash?
- Acum ar fi bine să vină cu cash. Cardul, însă, îl poate folosi fără probleme la supermarketuri, la unele restaurante și hoteluri și, fără probleme, la bancă, în limita pe care v-am spus-o.
- Să ne temem sau nu de hoți, dacă avem banii în portofel?
- Nu s-a înregistrat niciun eveniment de genul ăsta în ultimele luni, n-a fost nici măcar o știre la tv despre așa ceva, hoții de buzunare sau din locuințe nu există la noi. Turiștii au fost mereu liniștiți în insule.
- Despre drumul din România până în Halkidiki, ce îmi poți spune? Mă refer la traversarea prin Bulgaria.
- Da, mi-au spus mulți turiști că de la Sofia înspre noi se lucrează intens la autostradă. Intens, intens. Ceea ce e un lucru foarte bun.
- Faceți Referendum duminică?
- Așa se aude, au fost discuții la televizor, dar nu s-a anunțat încă nimic oficial. Veniți în vacanță căci viața decurge normal, nu s-a schimbat nimic pentru turiști!