Un juriu din New Jersey a decis în favoarea fostului manager regional al gigantului Starbucks, Shannon Phillips, care a dat în judecată compania deoarece a concediat-o „pentru că este albă”.
Shannon Phillips, care a lucrat pentru Starbucks timp de aproximativ 13 ani și a gestionat o regiune întreagă de magazine, a fost concediată după arestarea a doi bărbați de culoare la un Starbucks din Philadelphia în aprilie 2018. Așadar, gigantul Starbucks, prezent şi în România, a pierdut un caz pentru „discriminare rasială” şi va trebui să plătească 25,6 de milioane de dolari.
Starbucks a spus că este dezamăgit de decizie și îşi evaluează următorii pași, a declarat purtătorul de cuvânt Jaci Anderson. Verdictul din această săptămână amintește de un incident care a stârnit proteste și indignare. Arestarea, în urmă cu cinci ani, a doi afro-americani, într-unul dintre cluburile restaurantele sale din cartierul Rittenhouse Square din Philadelphia.
Doi bărbați au fost rugați să părăsească cafeneaua după ce au stat la o masă fără a comanda nimic
Donte Robinson şi Rashon Nelson, ambii în vârstă de 23 de ani la acea vreme, aşteptau un coleg alb pentru o întâlnire de afaceri. Înainte de a comanda, unul dintre ei a întrebat de baie: nu numai că i s-a interzis accesul, dar ambilor li s-a spus să plece. Când au refuzat, un angajat a sunat la poliţie. Arestarea celor doi, surprinsă pe videoclipuri care au devenit virale, a stârnit acuzaţii de rasism, proteste şi ameninţări de boicot. Şi l-a forţat pe CEO-ul companiei să-şi ceară scuze în mod public.
Dar scuzele şi închiderea temporară a 8.000 de locaţii magazine pentru a-i învăţa pe lucrători despre prejudecăţile rasiale nu i-au putut face dreptate lui Shannon Phillips, managerul care a fost concediat la scurt timp după arestarea celor doi tineri. Ea, albă, în calitate de supraveghetoare a o sută de locaţii din regiune, şi-a pierdut locul de muncă, în timp ce managerul locaţiei unde s-a produs accidentul, un afro-american, a ieşit nevătămat.
Phillips a spus că a fost concediată după ce a refuzat un ordin - dat de un superior negru - de suspendare a managerului alb care supraveghea magazinele din Philadelphia, dar nu şi pe cel din Rittenhouse Square. Aşadar, în 2019, doamna a dat în judecată Starbucks pentru reziliere abuzivă. Potrivit avocaţilor săi, conducerea Starbucks „căuta un ţap ispăşitor” şi pentru a-şi curăţa imaginea.
Juriul din New Jersey a decis în unanimitate, după un proces de şase zile, hotărând că rasa a fost un factor-cheie în demiterea ei, încălcând legile federale şi din New Jersey care interzic discriminarea rasială. Pentru aceasta, Starbucks va trebui să plătească 25 de milioane de dolari penalităţi penale şi 600.000 de dolari daune civile.
Laura Carlin Mattiacci, avocatul fostului manager, s-a declarat „foarte mulţumită” în numele clientului ei. În schimb, purtătoarea de cuvânt Starbucks, Jaci Anderson, a declarat pentru CNN că compania este dezamăgită de hotărâre şi se gândeşte la ce măsuri trebuie luate.