Un ghețar italian este acoperit cu folie. Măsura protejează zăpada de soare
- Ionel Sclavone
- 2 iulie 2021, 15:35
Ghețarul Presena din nordul Italiei va fi acoperit, pe perioada verii, în cadrul unei operațiuni menită să împiedice topirea acestuia din cauza căldurii solare.
Climatologii italieni au identificat o soluție pentru a salva de la dispariție ghețarul Presena din regiunea de nord a Italiei. Astfel, aceștia au decis să-l acopere cu fâșii lungi de pânză care vor reflecta razele soarelui și vor împiedica topirea zăpezii, după cum relatează Reuters.
Această procedură de protecție are loc în fiecare an, începând din 2008, pentru a proteja ghețarul din Italia de căldura solară. Astfel, cu ajutorul acestui înveliș de protecție cu care va fi acoperit ghețarul va putea fi salvată aproximativ 70% din cantiatea de zăpadă, pe timpul verii. Acest înveliș de protecţie funcţionează în mod similar unui parasolar care este amplasat pe geamul unei maşini pentru a împiedica supraîncălzirea.
În prezent, deasupra gheţarului, o echipă de lucrători desfăşoară benzi de 5 metri lăţime şi 70 de metri lungime pentru a acoperi o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi de gheţar.
Această operațiune de acoperire a gheţarului va dura aproximativ o lună și are loc în fiecare an, începând din 2008.
„Gheţarii şi retragerea lor reprezintă, probabil, cea mai izbitoare manifestare a încălzirii globale în curs de desfăşurare”, a declarat Christian Casarotto, glaciolog la muzeul de ştiinţe din Trento.
Cum protejează ghețarul
Omul de știință a adăugat că masa gheţarului a scăzut continuu în ultimii 15-20 de ani, iar acest lucru îl pune în pericol.
„Studierea gheţarilor devine astfel importantă pentru a înţelege direcţia în care ne îndreptăm şi pentru a o putea corecta”, a adăugat omul de știință italian.
În ultimii ani autoritățile au decis să închidă, la începutul verii, pârtia de schi din Presena și să acopere ghețarul cu o folie de protecție. Ulterior, toamna devreme autoritățile redeschid pârtia, când temperaturile se apropie de punctul de îngheț. Acest lucru ajută la protejarea ghețarului și la menținerea zăpezii la un strat destul de gros.
Toate aceste măsuri contribuie la menținerea unui strat de zăpadă destul de gros care face ca topirea ghețarului să întârzie.