Un "geniu al culorilor" şi dragostea de "Mate"

Miruna Mitu este elevă în clasa a IV-a şi reuşeşte să unească pictura şi matematica în programul ei încărcat.

Vorbeşte rar, dar hotărât. Se emoţionează uşor, dar ăsta este semnul distinctiv al artiştilor. Miruna Mitu pictează frumos, iar profesorii ei spun că este un mic geniu al combinării culorilor. Dascălii de la şcoală sunt însă mai impresionaţi de ce poate face cu cifrele. Pasionată de matematică şi fizică, fetiţa reuşeşte să împace într-un mod bizar ştiinţele exacte cu arta.

Aşa că, a fost doar o chestiune de timp până când să se hotărască că, printre cursurile de la şcoală şi orele de pictură, mai poate să strecoare şi alte activităţi cum ar fi cursurile de la Centrul de Inovaţie Didactică care îşi desfăşoară activitatea la Şcoala nr. 155 "Preasfânta Fecioară Maria", din Sectorul 6 al Capitalei.

"Întâi am dat o testare în care am avut rezultatul de a ieşi printre primii 5%, apoi am fost la alt test, unde am interacţionat cu un psiholog şi am reuşit să ies printre primii 2%, apoi am mai mers la încă o testare, unde m-am întâlnit şi cu ceilalţi colegi şi efectiv ne-am jucat", explică fetiţa cum a reuşit să intre în "crema" şcolarilor de la centrul de excelenţă.

"Tot, cât mai mult şi cât mai bine"

"Cel mai mult îmi place matematica şi apoi pictura. Îmi place matematica, pentru că mereu se găsesc mai multe căi de rezolvare. Particip la majoritatea concursurilor", spune Miruna. Şi rezultatele nu întârzie să apară. Are note mari la disciplinele de la şcoală, dar pentru ea e mai important ce se întâmplă în afara ei: "La ultimele concursuri am avut rezultatul maxim".

Pentru că nu-i este suficient ce se găseşte în manuale, Miruna îşi face deja planuri despre ce trebuie să mai facă pentru a ajunge unde îşi doreşte. De asta a venit la şcoala de excelenţă.

E aproape 7.00 seara şi abia a început cursul de jurnalism. Miruna chicoteşte cu colega de bancă, dar îşi revine de fiecare dată când clasa primeşte o întrebare, cât să ridice două degete sus şi să le scuture vehement. Mereu se găseşte cineva care să spună răspunsul înainte de a fi numit de profesor.

Nimeni nu se supără, însă niciunul nu va primi note. De fapt, asta îi face relaxaţi. Nu mai trebuie să stea ţintuiţi în bancă şi să vorbească doar când sunt întrebaţi. Dacă ar putea săşi construiască propriul tip de şcoală, ar scăpa de anumite obiecte.

"Cred că aş scurta orele de geografie, orele de sport - aş face doar o oră pe săptămână -, iar ore de engleză aş pune mai multe pentru că acum observ că engleza este foarte importantă, şi, probabil, că orele de curs ar fi şase pe zi pentru că nu ai timp să lucrezi la toate problemele", planifică fata. Şi e destul de convingătoare, lucru ce ar putea să o ajute când va ajunge să pledeze în instanţă.

"Nu m-am gândit la ce liceu vreau să dau, dar vreau să fac mate-info. Vreau să fiu fizician ca şi mama, şi avocat. Vreau să învăţ tot, cât mai multe şi cât mai bine", e sigură fetiţa.

Dor de sport

Cu toate că este abia în clasa a IV-a, timpul rămâne o problemă permanentă pentru câte lucruri vrea să facă. "După ce vin de la şcoală, mănânc şi apoi mă apuc de teme, dar trebuie să lucrez suplimentar, să-mi fac temele, să mă mai şi joc, vin şi la şcoala de excelenţă", îşi pune în ordine Miruna programul zilnic.

Când oboseşte, se motivează cu câte un joc pe computer: "Îmi place asta, dar şi să interacţionez cu oamenii. Făceam sport, dar nu mai am timp. Doar vara fac înot".

CAMPANIE

EVZ îi promovează pe "băieţii deştepţi"

Nu au falimentat nicio bancă, nu au afaceri în energie, nu au inventat alt plural pentru substantive, iar singurele lor succese sunt adunate în diplome, performanţe în sport sau capacităţi matematice extraordinare.

EVZ îi promovează pe copiii inteligenţi peste medie, de a căror dezvoltare depinde viitorul României. Aşadar, părinţi, profesori, în cazul în care aveţi un astfel de copil ne puteţi trimite povestea lui, în scris, pe adresa redacţiei: Bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti - sau pe e-mail: redactie@evz.ro.

  • Geniu la 10 ani. Povestea unei colecţionare de diplome | VIDEO
  • Copil cu IQ 154: "Pasiunea mea este să gândesc"
  • Geniul de 12 ani care visează la un Microsoft românesc
  • Geniu la 13 ani: "Vreau să studiez în Statele Unite"